Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bäst i test: Frysta skalade räkor

Frysta skalade räkor är en praktisk vardagsprodukt. Vi testade nio olika produkter och fann att det var en del vågor på räkhavet. Högt och lågt men flest i mitten. 

Här är de godaste och bästa frysta färdigskalade räkorna:

Det är praktiskt att ha en påse med skalade räkor i frysen. De är lösfrysta, och därför är det lätt att ta påsen direkt från frysen och hälla i så många räkor man har lust med i exempelvis en varm räksås eller soppa. På ungefär en minut har de tinat, och då är såsen eller soppan klar att servera.

Räkorna som testas är märkta med MSC eller Krav, vilket visar att de är fiskade på ett miljövänligt och hållbart sätt. Det betyder att man kan äta dem med gott samvete, eftersom de fiskas på ett ansvarsfullt sätt.

TEST - vilka frysta färdigskalade räkor är bäst?

5 gafflar = Utmärkt

4 gafflar = Mycket bra

3 gafflar = Bra

2 gafflar = Godkänd

1 gaffel = dålig

x = usel

Ocean Sea, Greenland Prawns -  1 gaffel

Ursprung: Danmark

Storlek: Large

Ca pris/förp: 48 kr (330 g)

Pris/kg: 145 kr

MSC

Omdöme: Lägst betyg, en etta på den femgradiga skalan, ger provsmakarna till räkorna från Ocean Sea. De har en mosig konsistens och smakar nästan ingenting. Syrlig bismak. Mosig konsistens.

Stora skalade räkor Ica - 2 gafflar

Ursprung: Norge

Storlek: stora

Ca pris/förp: 70 kr (400 g)

Pris/kg: 175 kr

MSC

Omdöme: Ljusrosa, fina räkor. Ojämn storlekssortering med många små räkor. Fast, lite gummiaktig konsistens. Smakar för mycket salt och för lite räkor.

Garant, ishavsräkor - 3 gafflar

Ursprung: Norge

Storlek: stora

Ca pris/förp: 80 kr (400 g)

Pris/kg: 200 kr

KRAV

Omdöme: Mycket fina, rosa och jämnstora räkor. Doftar friskt av hav. Mjuk konsistens och neutral smak, svag räksmak.

Änglamark - 3 gafflar

Ursprung: Norge

Storlek: extra stora

Ca pris/förp: 73 kr (300 g)

Pris/kg: 243 kr

Krav, MSC

Omdöme: Förpackningen är ogenom-skinlig, det är en nackdel att inte kunna se räkorna. Stora, fina  räkor, med få undantag. Svag räksmak, tuggig konsistens.

Coop - 3 gafflar

Ursprung: Danmark

Storlek: stora

Ca pris/förp: 52 kr (250 g)

Pris/kg: 208 kr

MSC

Omdöme: Förpackningen är ogenomskinlig, det är en nackdel att inte kunna se räkorna. Fin räksmak, spänstig konsistens,

något för söta.

Royal Greenland Wild Caught - 4 gafflar

Ursprung: Danmark

Storlek: small

Ca pris/förp: 139 kr (700 g)

Pris/kg: 198 kr

MSC

Omdöme: Små och fina, jämnstora räkor. Spänstig Konsistens, lagom salta, tydlig räksmak.

Polar Seafood - 4 gafflar

Ursprung: Norge

Storlek: stora

Ca pris/förp: 99 kr (600 g)

Pris/kg: 165 kr

Krav, MSC

Omdöme: Stora, ljusrosa räkor. Spänstig konsistens, fin räksmak med lagom sälta och svag sötma.

Lindströms Sverige AB, ishavsräkor - 5 gafflar - BÄST I TEST

Ursprung: Norge

Storlek: stora

Ca pris/förp: 99 kr (400 g)

Pris/kg: 247 kr

MSC

Omdöme: Mycket fina, jämnstora räkor i genomskinlig påse. Tydlig och fin räksmak med lagom sälta och sötma. Och saftig konsistens. Det blir ett extra plus för den genomskinliga påsen som gör att man slipper köpa grisen i säcken.

Så här testade vi

Vi köpte frysta, skalade räkor i matbutiker i Stockholmsområdet. Utseende, smak och konsistens bedömdes blint av en grupp ur redaktionen på Allt om Mat.

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!

Frysta räkor är glaserade

De frysta räkorna är glaserade, vilket betyder att de är försedda med ett tunt islager som skyddar dem från att torka och härskna under förvaringen i frysen. Det är nettovikten som är angiven på förpackningen, det vill säga räkornas vikt utan glasering. När man tinar de frysta räkorna är det inte bara den smälta isen som bildar en liten sjö på tallriken utan även lite vätska från räkorna, precis som när man tinar fisk, bär eller andra livsmedel.

Att det läcker ut vätska beror på att en del av cellerna sprängs under infrysning och upptining, och det gör att vätska frigörs. Det blir färre celler som sprängs när infrysning och upptining går snabbt. Därför använder industrin lägre temperatur vid infrysning än vad som är möjligt hemma. Vid industriell infrysning kombineras stark kyla med fläktar som gör kylan ännu effektivare.

Hållbarhet - MSC och Krav

Märkningarna MSC och Krav på fisk och skaldjur säger att de är fångade med säkra metoder, kommer från hållbara bestånd och är spårbara.

Märkning med Krav innebär även att fiskebåtarna är miljövänliga; att det ställs krav på exempelvis drivmedel och bottenfärger.

Enligt märkningsregler för fisk och skaldjur ska konsumenten få information om på vilket sätt de är fiskade och från vilket hav de kommer. Om man inte orkar skaffa sig stenkoll på vilka fångstområden och fångstredskap som är bäst för miljön kan man välja fisk- och skaldjursprodukter som är märkta med MSC, ASC eller Krav. Alla dessa har grönt ljus i WWF:s fiskguide, vilket innebär fritt fram.

Recept som passar till frysta skalade räkor

En grupp ur redaktionen på Allt om Mat samlas i provköket för att bedöma frysta, skalade räkor och konstaterar att det är just i en sås, soppa eller röra som de passar bäst, det vill säga tillsammans med andra smaker och kryddor. De har nämligen inte lika mycket smak som de räkor som man skalar själv.

Så tinar du räkorna

Lägg de frysta räkorna direkt i en soppa eller gryta. Om de ska användas i en kall rätt eller stekas tinas  de genom att påsen läggs i kallt vatten. Låt räkorna rinna av i en sil. Eller sprid ut dem på ett fat med hushållspapper som suger upp vätskan. Pressa eventuellt ut lite av vätskan. Använd dem direkt eller lägg dem i kylen.

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!