Foto: Shutterstock/ Från boken ”Julbak deluxe”, Bonnier Fakta, Fotograf: Helén Pe

Bakprofilen Frida Skattberg: ”Vill hjälpa dem som har det tufft”

För bakdrottningen och influencern Frida Skattberg – ”Baka med Frida” – är julen en viktig högtid. Förutom att baka läckra bakverk som hör julen till är en av hennes viktigaste traditioner att under december månad hjälpa personer som är ensamma, eller har det tufft på andra sätt.  

– Vi försöker också bjuda in äldre som är ensamma för att fira jul hos oss, säger Frida Skattberg. 

Har du någon jultradition som känns extra viktig?

– Någonting som vi gör varje december är att hjälpa dem som har det tufft. Vi köper julklappar till de barn som inga klappar får av olika anledningar. Vi försöker också bjuda in äldre som är ensamma för att fira jul hos oss. En jul lagade vi en massa julmat som vi delade ut till de hemlösa på stan under julaftonseftermiddagen. Det är en av våra starkaste traditioner som också ger de finaste av minnen – att hjälpa dem som behöver oss.

Vilka är dina tre favoritjulsmaker?

– Pepparkakskrydda, saffran och julmust!

Hur ser ditt julfirande ut i år?

 – Vi är hemma på Gotland för första gången någonsin. Har bjudit hela tjocka släkten, så vi får se hur många som faktiskt tar sig över.

Har du något absolut måste när det gäller julbakverk och julgodis?

– Lussebullar! Så färska som möjligt, saftiga och med en touch av vanilj. Vi hade aldrig lussebullar på julbordet när jag var barn, så det är något jag bakat själv de senaste tio åren. Och det har blivit ett absolut måste för mig.

 

Frida Skattberg

Ålder: 28.

Familj: Maken Robert, sonen Alfred (1,5) och 3 hundar.

Bor: Södra Gotland.

Gör: Bakboksförfattare, receptkreatör och influencer.

Instagram: @bakamedfrida.

Akutell: Med boken ”Julbak deluxe” (Bonnier Fakta). Har precis släppt appen ”baka med Frida”, jobbar på en fjärde bakbok. Öppnar snart egen

rullande fikavagn.