<p>H&auml;r &auml;r en v&auml;ldigt frisk man som bor p&aring; &ouml;n Athos. </p>

Här är en väldigt frisk man som bor på ön Athos.

Foto: Fredrik Funck

Ät som en munk och minska risken för cancer

På en halvö i grekiska skärgården lever ett tusental munkar. De fascinerar forskarna - för de drabbas inte av cancer.

På den grekiska halvön Athos bor runt 1 500 munkar. Och de är förmål för ett antal forskningsrapporter. Varför? För att de är så friska. De lever längre än genomsnittet, de håller sig friska längre upp i åldrarna och - förekomsten av cancer än nästintill obefintlig, skriver Berlingske Tiderne. De grekiska forskarna menar att den låga förekomsten av cancer beror på munkarnas leverne och deras traditioner. 

- Det är fantastiskt att det inte längre bara är en teori, att kosten kan förebygga cancer. Att man själv kan minska sin risk, säger Stig Ekkert som är specialläkare i allmän medicin till Berlingske Tiderne. När Ekkert läste en notis om munkarnas långa och friska liv valde han att själv resa ner till Athos för att med egna ögon se hur munkarna levde.

Samlade in för en matbok

- Målet med resan var att samla in texter och tala med både de lokala läkarna och munkarna. Det var en mycket fascinerande upplevelse, både att se de enorma köksträdgårdarna, vinmarkerna - man producerar varje år runt 100 000 flaskor ekologiskt vin som exporteras - och att tala med munkarna, säger Stig Ekkert. 

På sin resa tog han med en fotograf för att helt kunna dokumentera munkön. Materialet de samlat in kommer så småningom att bli en matbok, som släpps i vår. Där kan alla ta del av munkarnas hemligheter. Ekkert beskriver deras kost som "god, inte asketisk, närproducerad och rustik." De äter mängder med grönt, bönor och andra balgfrukter, inte kött men ofta fisk. Fettet kommer för det mesta från olivolja och munkarna dricker både vin och kaffe.

Epokgörande resultat

 Stig Ekkert kallar det grekiska forskarnas resultat för epokgörande, skriver BT. För de kan inte avsisas med en hänvisning till att försökspersonerna har starka gener eftersom munkarna på Athos kommer nämligen från olika familjer från vitt skilda områden. Forskarna kan inte peka på vad exakt i kosten det är som gör att munkarna ytterst sällan blir sjuka. 

- Ingen vet om man undgår cancer genom att äta den här kosten tre, fyra eller fem dagar i veckan men ju flera dagar man äter den desto bättre, säger Stig Ekkert till BT och menar att hans bok ska verkar för att man kan minska sin risk för cancer genom kosten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!