Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Aroniabär - 5 anledningar att äta dem varje dag!

Aroniabäret har tagit plats som ett bärens Rolls Royce och med dessa många välgörande och stärkande egenskaper förtjänar det sin plats i strålkastarljuset. 

Elin Axelgren

Visste du att aroniabär håller dig frisk både kortsiktigt och långsiktigt, samtidigt som det bromsar åldrande och ger dig energi i vardagen? Håll utkik efter bären i affären och se till du och dina kära får i sig sin dagliga dos superkraft!

1. Aroniabär håller dig frisk och kry!

Aroniabären är fullproppade med vitaminer och mineraler, bland annat höga halter av A, B, C och E-vitamin, vilket stärker immunförsvaret. Modern forskning visar att bäret har kapacitet att motverka influensavirus och olika förkylningsbakterier.

Så ät aroniabär regelbundet för att bygga motståndskraft mot sjukdomar!

2. Motverkar uppkomst av inflammationer

Aroniabäret har klassats som en antioxidanternas superstar!

I kroppen frigörs ständigt så kallade fria radikaler som bryter ner celler och vävnader, vilket i förlängning skapar inflammationer och sjukdomar. Antioxidanterna städar bort och förstör de fria radikalerna och hjälper kroppen att motverka sjukdomar. Aroniabäret har högst halt antioxidanter av alla bär, så ät och njut!

3. Gör att du orkar hela dagen

Aroniabäret balanserar blodsockret och är en utmärkt energikälla på eftermiddagen när du börjar tappa fart, och kan hjälpa dig att motstå socker i form av godis och kakor. Dess höga halter av järn motverkar också trötthet. Dessutom innehåller det mycket fiber, ca 17 g per 100 g, vilket hjälper magen och tarmarna att fungera bättre.

4. Ett bär som tillför och förhöjer

Det finns många olika sätt att få i sig det mörkblå kraftbäret! Ät dem som de är som snacks, lägg dem på kvargen, filen eller gröten, baka in dem i brödet, tillsätt i smoothies eller koka sylt, gelé eller saft på dem. Vilken kost du än har så finns det sätt att få sig aroniabär och tillgodogöra sig dess superegenskaper!

5. Är naturens eget skönhetspiller!

Zinket i aroniabären kan bidra till välmående hår och naglar, och den höga järnhalten kan motverka orkeslöshet och glåmig hy. Forskning har också gjorts på aroniabär och cellulitreduktion, där det visat sig kunna finnas ett samband.

 

Källor: Healwithfood.org, Aroniabär.se

Artikel från Mitt kök