Foto: Magnus Skoglöf

Årets Kock 2011: "Därför vann jag"

Inkokt lax med ragu på äpplen. Sedan helstekt lamm med bland annat morot – och riven lakrits. Så tog Tomas Diederichsen, kökschef på Ulfsunda slott, hem titeln Årets kock 2011. – Det känns helt underbart, säger han.

31-årige Tomas Diederichsen från Stockholm har inte riktigt hunnit smälta vinsten. På torsdagen blev han Årets Kock 2011 när det svenska mästerskapet i professionell matlagning avgjordes i Globen.

– Det är helt otroligt. Jag hoppades så klart på pallplats, men trodde aldrig att jag skulle vinna, säger han. 

Varför vann du? 

Jag lyckades laga två jämna rätter på tid i smak och presentation. Kanske stack lammet ut med lakrits.

Hur ser mat-Sverige ut 2011?

Den ekologiska trenden håller i sig. Det är mycket närodlat och man tar vara på hela djuret. Där tycker jag att vi i krogbranschen har ett ansvar att förmedla kunskap till konsumenterna.

Hur firar du?

– Med mycket champagne, god middag och en hel del intervjuer.

De sex finalisterna hade i uppgift att laga två olika tävlingsrätter. Den första skapades från en råvarukorg som var hemlig fram till kvällen före tävlingen. Huvudråvaran var lax och korgen innehöll också bland annat jordärtskockor, vinteräpplen, gulbetor och shiitakesvamp. Tomas lagade rätten "Inkokt lax med jordärtskockor, shiitakesvamp, dill, citron, ragu på äpple, gulbetor, korngryn samt brynt smör."

Den andra rätten var en modern restaurangrätt på lamm, som finalisterna hade fått träna på i förväg. Tomas Diederichsen lagade helstekt lamm, lammkorv och ragu på lammbringa med svamp, aprikos och rostat korngryn samt auberginekräm, pressad fänkål och morot med riven lakrits.

Åtskilliga övningstimmar låg bakom framgången:

Jag har provlagat allt tio-elva gånger och testat mig fram med olika ingredienser.

Läs ett av vinnarrecepten här

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!