Äntligen är de här - möt våra svenska bönor

Nu finns det närodlade bönor i butik! GoGreen är stolta över att kunna möta den ökade efterfrågan på bönor som nu odlas i södra Sverige.

Allt fler efterlyser närodlat och ekologiskt, något som är bra både för hälsa och miljö. Det har GoGreen tagit fasta på och erbjuder nu närodlade Kidneybönor, Svarta bönor och Vita bönor.

- Vi ser ett ökat intresse i Sverige för bönor samt för grön mat och lokalproducerade råvaror. Vår försäljning av torkade ärter, bönor och linser har ökat sedan året innan. Vi hoppas att fler ska upptäcka de goda bönorna, så att bönderna kan satsa ännu mer på att odla dem i Sverige och att fler därmed kan äta närodlat, säger Kristina Hammerö, marknads- och utvecklingschef på GoGreen.

Förutom de positiva effekterna av att köpa och äta närodlat är det även bra för den medvetna konsumenten som vill ha koll. Det är nämligen väldigt enkelt att spåra ursprunget på ett bönpaket från GoGreen och de svenskodlade bönorna gör det möjligt ställa krav på bra kvalitet och ger bättre kontroll av hela processen. Det bästa av allt - du kan köpa hem dem idag.

- Redan nu i augusti finns svenskodlade bönor från förra årets skörd i vanliga livsmedelsbutiker i hela landet, säger Kristina Hammerö.

Våra bästa böntips - så lyckas du med tillagningen:

1. Mycket av hemligheten - och framförallt smaken, sitter i blötläggningen av dina bönor eftersom du själv enkelt kan välja vilken smak du vill ha på dina bönor. Efter att du blötlagt dem kokar du upp dem tillsammans med din favoritbuljong eller dina godaste kryddor. Resultatet blir en extra god och fyllig böna helt efter din smak.

2. Stek förkokta bönor tillsammans med lök och mosa till en röra. Det är väldigt gott till burritos, tacos och annan mexikansk mat.

3. Gör en bönröra - perfekt att ha på smörgåsen eller som dippsås till fredagsmyset. Du behöver bara mixa lite olja, vatten, kryddor och bönor.

4. Laga stora satser när du ändå blötlägger dina bönor. Blöt, koka upp och frys sedan in - perfekt att plocka fram och färdigt att använda i din matlagning.

Varför inte bjuda på bönor i kväll? Byt ut pastan eller potatisen mot smarriga bönor. Det roliga med bönor är att de går att använda på så många olika sätt. Som utfyllnad i salladen, tillbehör till köttbiten eller i den matigare grönsakssoppan. Du väljer. Prova gärna våra smarriga bönrecept!

Aktuellt just nu