Amerikansk smakfest - härligt rökig gryta med goda tillbehör

Det finns alltid något att fira, så varför inte högtidlighålla en upptäcktsresandes misstag  - laga Texas Beef Stew, en gryta med rökig smak av amerikanska södern.

Den 12 oktober 1492 nådde Christofer Columbus USA, när han egentligen var på väg för att hitta en snabbare väg till Indien än vad Vasco da Gama tidigare hade gjort. Sedan dess har den dagen blivit en högtid som hela det amerikanska folket firar med festligheter och god mat. I ett så stort land som USA skiljer sig matkulturen mellan staterna, ja till och med inom staterna ser det olika ut på middagsborden.

I Texas, USAs näst största stat efter Alaska, kännetecknas matkulturen av bland annat "TexMex"-mat. Det är mat influerad av Mexiko och det är inte ovanligt att man använder kryddor från grannlandet i flera av rätterna som är typiska för Texas. Och den här sortens mat går hem här i Sverige också - en klar favorit är våra klassiska fredagstacos och färska majskolvar som på sistone fått stark konkurrens av både heta chiligrytor och smakrik pulled pork.

Så varför inte göra det du också? Bjud hem dina vänner och bekanta på en riktig amerikansk smakfest, där grytan Texas Beef Stew står i centrum. Med sin rökiga smak av amerikanska södern blir måltiden snabbt en favorit. Det enda du behöver göra är att tillsätta kyckling, kött, fisk eller vegetariskt och värma på. Enklare (och godare) än så blir det inte! Tillbehören bönsallad, apple slaw och grönsaker Texas Style fixar du lika enkelt.

Prova gärna våra andra grytor från världens olika hörn: Moroccan Tajine, Mexican Chili, Indian Masala och Thai Curry.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!