Allt du behöver till julbordet – recept på julens favoriter

På julbordet ska ”allt” finnas. Vi dukar upp med favoriter och måsten – från sillar till gravad lax, griljerad skinka och köttbullar. Här hittar du bästa recepten på allt du behöver till julkalaset!

Matcha mat och dryck

Ställ fram en liten dryckesbuffé till julbordet:

 

Öl:

Melleruds Prima Julöl (11409), Sverige, 17:90

(33 cl). Ekologiskt julöl med mustigt, maltiga, lätt

kryddiga drag och stråk av citrus. Avrundad beska.

 

Snaps:

O.P. Anderson Julaquavit (40071), Sverige, 209 kr

(50 cl). Snaps med fyllig och kryddig smak. Här finns

toner av kummin, anis och citrusskal.

 

Vin:

Zenato Valpolicella Classico Superiore 2018

(12385), Italien, 139 kr. Rött vin i generöst smidig och

frisk stil. Stråk av körsbär, lätt krydda och ett fint örtig

inslag.

 

Till desserten:

 

Bacalhoa Moscatel de Setúbal 2017, (8011) Portugal, 109 kr.  Starkvin med angenäm sötma, lätt

knäckiga toner, inslag av torkad frukt och citrusskal. 

 

Alkoholfritt

 

Öl:

Nils Oscar Pale Ale Alkoholfri (1909), Sverige, 13:10

(33 cl). Alkoholfri öl i ganska smakrik stil med fruktig

smak, drag av bröd och en lätt beska.

 

Vin:

Domaine de la Prade Organic Merlot Shiraz (19000),

Frankrike, 89 kr. Alkoholfritt rödvin i lätt, mjuk stil

med toner av mörka, söta bär och en lätt örtig ton

Förbered så här

1 vecka före och frys in:

Stek köttbullarna

Gör apelsinparfait

 

2 dagar före:

Lägg in lingonsill

Grava laxen

 

1 dag före:

Griljera skinkan

Gör senap

 

3 timmar före:

Gör matjesfat och

västerbottenskräm

 

Strax före:

Gör den varma kålsalladen och gratängen

Blanda ihop den kalla salladen och dressingen