Foto: Jupiter.

Akta dig för flaskor med fel

Lär dig hitta felen i flaskan. Vinexperten Gunilla Hultgren Karell förklarar hur.

Det händer då och då att vinet i flaskan blir dåligt. Det behöver inte påverka smaken och behöver inte heller vara farligt men det är bra att känna till kännetecknen.

Här är de vanligast förekommande felen:

Skönhetsfel

Mognadsfällning

Mognadsfällning kan se ut som grumliga flagor. Det drabbar framförallt viner som lagrats en tid. Det är inget farligt och påverkar inte vinets smak – däremot ser det inte så trevligt ut i glaset. Häll försiktigt över vinet på en karaff så brukar det mesta av fällningen bli kvar i flaskan.

Vinstensfällning

Om vinet inte kylstabiliserats kan vinsyran förena sig med kalium som funnits i druvan. Då bildas vinsten som ser ut som kristaller eller glassplitter. Det är inget farligt och påverkar inte smaken. Dekantera vinet innan servering.

Defekter

Kork

Det kan uppstå en reaktion mellan ämnen i naturkorken och vinet i flaskan som gör att vinet både doftar och smakar ungefär som unken källare eller instängd garderob. Man känner det nästan alltid direkt i doften. Gå tillbaka till Systembolaget med vinet och byt ut det eller få pengarna tillbaka.

Oxidation

Vinet oxiderar om det till exempel läcker in luft genom en otät kork. Vita viner blir bruna. Smaken blir slapp och ofräsch, torr och saknar frukt. Byt ut flaskan på Systembolaget.

Ättiksyra/etylacetat

Det har kommit syre med bakterier i vinet som omvandlar alkohol till ättiksyra. Som sedan kan gå vidare att bli till etylacetat. Det doftar och smakar ättika och salubrin. Bara att byta ut flaska med innehåll.

Efterjäsning

En oönskad efterjäsning kan ta fart i flaskan på grund av att det kan ha funnits kvar lite jäst och restsocker. Vinet luktar och smakar jäst och blir lite bubbligt. Lämna tillbaka flaskan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!