9 trendiga rätter som alla pratar om

Baskisk cheesecake, okonomiaki och cacio e pepe-pasta. Det är bara några av alla de mat-trender som cirkulerat på sociala medier den senaste tiden och blivit stora snackisar. Här har vi samlat våra bästa recept i en lista över de populäraste rätterna och hetaste matfenomenen just nu. Kanske hittar du en ny favorit?

1. Pasta med få ingredienser

Att laga enkel pasta med bara ett fåtal ingredienser är en het trend just nu, och på sociala medier delas ständigt nya, läckra recept på lättlagade pastarätter. Pasta, ost och peppar – ibland behövs inte mer än så!

3. Råbiff på olika sätt

Asiatisk råbiff, klassisk råbiff eller vegetarisk råbiff – vad väljer du? Råbiff i olika varianter trendar mer än någonsin, och är en rätt som enkelt går att anpassa efter sin egen preferens. Enkelt – men samtidigt festligt! 

4. TikTok-snackisar

Maträtter från populära appen TikTok har den senaste tiden tagit världen med storm. Mest välkänd är kanske ”TikTok”-pastan – en fantastiskt god och snabblagad pasta som tillagas i ugnen. Något annat som slagit stort på sociala medier är snabbgjord glass – som ofta görs utan glassmaskin, och med endast ett fåtal ingredienser. 

5. Okonomiyaki – japansk kålpannkaka

Okonomiyakin är på allas läppar. Den här enkla kålpannkakan från Japan toppas med smakrika såser och krispiga tillbehör. Enkelt, gott och prisvärt – vardagsmat när det är som bäst!

6. Långkokad köttfärssås

Köttfärssås är en riktig middagsfavorit i många hushåll runtom i landet. De flesta kanske förknippar köttfärssås med något man slänger ihop i all hast – men den senaste tiden har en het trend varit att laga köttfärssås som långkok. Helst ska grytan koka en hel dag, för att smakerna ska kunna komma fram ordentligt. Trendigt – och otroligt mumsigt! 

6. Vodkapasta

Att tillsätta vodka i sin pastasås har blivit en het trend – och vi förstår varför. Vodkan hjälper till att ta fram sötman i rätter, och passar väldigt bra för att exempelvis lyfta smakerna i en tomatsås. 

7. Husmanskost

Alla älskar husmanskost! De svenska klassikerna har fått ett rejält uppsving den senaste tiden, och överallt delas recept på allt från köttbullar och kåldolmar, till raggmunk och kroppkakor. ”Back to basic” är garanterat en trend att räkna med! Här hittar du ännu fler recept på riktigt god husman. 

8. Nudlar i olika smak och form

Nudelsoppan ramen har länge varit på trendkartan, och har under flera år synts frekvent både på restaurangernas menyer och i flödena på sociala medier. Den senaste tiden har vi sett fler och fler varianter på nudelrätter ta plats. Allt från stekta nudlar, till soppor och sallader. Tjocka äggnudlar, breda risnudlar och tunna glasnudlar – bara fantasin sätter gränserna vad du kan laga för spännande rätter med dina favoritnudlar! 

9. Bränd baskisk cheesecake

Har du hört talas om den här godingen tidigare? En underbart god, krämig cheesecake som ska bakas tills den är på gränsen till bränt på ytan. Den här kakan har blivit en stor snackis på sociala medier så som Instagram och TikTok, och vi får inte nog – det är ju bara så gott! 

Läs mer: Amanda Wiger vinner Allt om Mats:s Instagrampris 2021

Läs också: Perfekt kladdig kladdkaka

Annons: Läs dina favoritmagasin digitalt i appen ARCY