Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

9 trendiga rätter som alla pratar om

Maxad toast, smashad potatis och cacio e pepe-pasta. Det är bara några av alla de mat-trender som cirkulerat på sociala medier den senaste tiden och blivit stora snackisar. Här har vi samlat våra bästa recept i en lista över de populäraste rätterna och hetaste matfenomenen just nu. Kanske hittar du en ny favorit?

1. Pasta med få ingredienser

Att laga enkel pasta med bara ett fåtal ingredienser är en het trend just nu, och på sociala medier delas ständigt nya, läckra recept på lättlagade pastarätter. Pasta, ost och peppar – ibland behövs inte mer än så!

 

2. Maxade mackor

Att mackor är populärt till frukost är ingen nyhet, men nu vill vi äta maxade mackor även till lunch och middag. Läckra och matiga mackor av alla dess slag har blivit rejält hippt senaste tiden, och nu öppnar allt fler restauranger med spännande och lyxiga mackor på kvällsmenyerna. Vietnamesisk Banh Mi, Reuben sandwich och mackor med friterad kyckling är bara några av alla goda mackor som trendar just nu. Har du hakat på macktrenden än? 

 

3. Smashad mat

Smashad potatis har den senaste tiden blivit ett omåttligt populärt tillbehör – men det går även bra att smasha grönsaker och annan typ av mat. Du gör den trendiga smashningen genom att koka exempelvis hela potatisar för att sedan mosa med sked. Nästa steg är att tillaga dem i ugnen tills de blir gyllene och krispiga. Potatisarna kan toppas med allt från ost och vitlök till örter och kryddor – bara fantasin sätter gränser!

 

4. TikTok-snackisar

Maträtter från populära appen TikTok har den senaste tiden tagit världen med storm. Ett fenomen som blivit populärt är att göra gratinerat vitlöksbröd med ost på en hel brödlimpa, det blir både gott och läckert att se på. Något annat som slagit stort är snabbgjord glass – som ofta görs utan glassmaskin, och med endast ett fåtal ingredienser. Snabbt, gott och enkelt är ledorden! 

 

5. Långkokad köttfärssås

Köttfärssås är en riktig middagsfavorit i många hushåll runtom i landet. De flesta kanske förknippar köttfärssås med något man slänger ihop i all hast – men den senaste tiden har en het trend varit att laga köttfärssås som långkok. Helst ska grytan koka en hel dag, för att smakerna ska kunna komma fram ordentligt. Trendigt – och otroligt mumsigt! 

 

6. Husmanskost

Alla älskar husmanskost! De svenska klassikerna har fått ett rejält uppsving den senaste tiden, och överallt delas recept på allt från köttbullar och kåldolmar, till raggmunk och kroppkakor. ”Back to basic” är garanterat en trend att räkna med! Här hittar du ännu fler recept på riktigt god husman. 

7. Baka med färdig deg

Att baka snabbt och enkelt med färdig deg har den senaste tiden blivit populärt. På sociala medier har det blivit en het snackis, och dagligen fylls flödena av nya spännande varianter, som inte tar mer än en kvart att baka. Wienerbröd med färdig smördeg och vaniljsås på tetra, eller kanelbullar på pizzadeg – möjligheterna är oändliga! 

8. Nudlar i olika smak och form

Nudelsoppan ramen har länge varit på trendkartan, och har under flera år synts frekvent både på restaurangernas menyer och i flödena på sociala medier. Den senaste tiden har vi sett fler och fler varianter på nudelrätter ta plats. Allt från stekta nudlar, till soppor och sallader. Tjocka äggnudlar, breda risnudlar och tunna glasnudlar – bara fantasin sätter gränserna vad du kan laga för spännande rätter med dina favoritnudlar! 

 

9. Tacos i nytt format

Tacos är på allas läppar! Glöm den klassiska tacon med färdig kryddmix – nu vill vi ha spännande och gärna lite lyxigare varianter i olika smak och form. Tacos med musslor, friterade blomkålstacos och birriatacos med högrev är bara några av alla goda varianter som syns frekvent i flödena på sociala medier. Vilken tacovariant testar du till nästa fredagsmys?

Läs också:

Måltidsforskaren: Vegotrenden på väg bort efter pandemin

Perfekt kladdig kladdkaka 

Annons:

Läs dina favoritmagasin digitalt i appen ARCY