6 hippa husmansrätter som trendar just nu

Alla pratar om husman! Husmanskost har den senaste tiden gjort comeback på trendkartan – och blivit en stor snackis på sociala medier. Här delar vi med oss av de bästa recepten på hippa husmansrätterna som alla pratar om just nu. Kanske finns din favorit med på listan?

1. Kålpudding

Klassisk kålpudding, vegetarisk kålpudding eller kålpudding med asiatisk tvist. Kålpudding och andra rätter med kål är just nu på allas läppar, och det finns i dag mängder av spännande recept på den älskade klassikern. Vilken variant är din favorit?

2. Flygande Jacob

Flygande Jacob är och förblir en het snackis – och en riktig vattendelare bland svenska folket. Många älskar den enkla gratängen med kyckling, jordnötter och banan medan andra är skeptiska till kombinationen. Vad tycker du om frukt i maten – bu eller bä? 

3. Biff Rydberg

Den klassiska rätten biff Rydberg har den senaste tiden fått ett ordentligt uppsving, och är en populär rätt bland olika generationer. Den trendiga rätten med kött, potatis och äggula poppar upp på allt fler restauranger, och syns inte alltför sällan lagas av kända kockar i tv-rutan. Här bjuder vi på två recept – en klassisk variant, och en tvist med köttbullar i stället för oxfilé. Hippt och galet gott!

4. Ärtsoppa

En klassisk gul ärtsoppa med fläsk är för många smaken av barndom. En klassiker som hängt med i alla tider, och som de senaste åren ökat i popularitet, kanske i takt med att ”Back to basic”-trenden blivit allt större. Soppan görs på gula ärtor och fläsk, och går därför enkelt att göra med lokala råvaror. Gott, billigt och klimatsmart – kan det bli bättre? 

5. Wallenbergare

Den här goda färsbiffen som traditionellt serveras med potatismos, lingonsylt och ärtor har varit en klassiker på middagsbord i Sverige i många år, och än i dag syns rätten på både enklare restauranger och finkrogar runtom i landet. En underbar klassiker som tagit sig tillbaka på trendkartan och blivit en husmansrätt att räkna med. Här bjuder vi på ett klassiskt recept på trendrätten – och ett recept på en Wallenbergare med havets smaker. Lika goda båda två!

6. Ugnspannkaka

Vi är nog många som ätit ugnspannkaka med fläsk många gånger i livet. Nu är rätten trendigare än någonsin, och i sociala medier delas ständigt nya recept på den goda ugnsrätten: allt från klassiska recept med fläsk till vegetariska varianter med moderna inslag. Perfekta rätten för dig som vill vara klimatsmart, det är bara att slänga i grönsaker som börjar bli ledsna eller ostar som börjar bli gamla. Succé! 

Sugen på ännu mer husman? 

Läs mer: 8 trendiga rätter som alla pratar om just nu

Aktuellt just nu