Foto: Jupiter

6 fakta om cognac

Läs mer om det franska brännvinet som kom till av en slump.

Cognacen kom till på 1500-talet då fransmännen i Cognac försökte undkomma att viner som exporterades blev dåliga under långa transporter. Ursprungstanken var att skeppa destillerat vin som sen skulle blandas ut med vatten efter transporten och återställas till vin.

Cognac tillverkas på druvan ugni blanc (italienska trebbiano). Vinet destilleras två gånger och läggs sedan på ekfat som 70-procentig druvsprit spädd med en blandning av destillerat vatten och cognac.
1909 antogs en lag
i Frankrike som bestämde att endast destillat av vitt vin med ursprung i distriktet Cognac får kallas för just cognac.

Lagarna i Cognac tillåter att man använder karamellfärg i drycken, eller hjälper mognaden på traven med hjälp av ekspån - boisé. 
Beteckningarna
VS, *** får drycken efter drygt två och ett halvt års lagring, och VSOP och VO kräver ytterligare två år. När cognacen i botten av fatet är minst sex år gammal har den nått den högsta klassen: XO, Extra eller Napoléon.
De senaste decennierna
har man främst avnjutit cognac rent som avec, men under 1800-talet var det vanligt att blanda ut drycken med varmt vatten och socker till en het toddy.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!