Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

5 saker du kan göra med kikärtsspad

De flesta av oss tömmer nog kikärtsspadet rakt ner i vasken när vi öppnar konservburken. Men faktum är att vi då spolar ner en superingrediens! Kikärtsspadet, även kallat aquafaba, kan nämligen användas i både matlagning och bakning. 

Elin Axelgren

Kikärtsspad har den otroliga egenskapen att kunna ersätta ägg, vilket gör maten vegansk. Vi har samlat de 5 bästa och smarrigaste sakerna du göra med spadet istället för att slänga det. Här har du hela listan!

1. Använd i bakverk

När du bakar kakor och tårtor kan du använda aquafaba istället för ägg. Förhållandet mellan ägg och kikärtsspad är 1:1 vilket gör bakningen jättesmidig. Ett ägg är ca 3 msk, så du kan enkelt ersätta varje ägg med 3 msk spad. Och det blir såklart lika gott som vanligt! OBS! Är du allergisk mot baljväxter bör du undvika att använda kikärtsspad i din matlagning om du är osäker på om du tål kikärtor eller inte.

2. Gör maränger på det

Tack vare kikärtsspadet kan du nu göra veganska och allergivänliga maränger! Använd dig av ett vanligt marängrecept men byt ut ägget mot aquafaba. Du kommer inte att bli besviken - det blir så bra!

OBS! Använd en väldiskad glas- eller metallskål, då fettet i plastbunkar förstör marängsmeten.

3. Smarrig mousse

Häll ner smält choklad i kikärtsspadet och börja vispa. Efter en stund har du en ljuvligt krämig och fluffig chokladmousse. Att spadet inte tillför varken mättat fett, kolesterol och eller särskilt många kalorier ser vi som en bra bonus!

4. Fluffig topping

Som tillbehör till paj, istället för grädde till bär eller som krämig garnering på muffins - vispa kikärtsspad med valfri smaksättning till en fluffig topping. Tillsätt vaniljpulver, kanel eller kanske lakritspulver för den vågade. Och om du vill kan du göra vackert pastelligt fluff med några droppar karamellfärg!

5. Veganska brunchrätter

Om du vill göra pannkakor, våfflor och snabba bröd äggfria kan du precis som vid bakning ersätta varje ägg med 3 matskedar kikärtsspad. Tips: Laga på glutenfritt mjöl och växtbaserad mjölk för att inkludera ännu fler.

På det här smarta sättet kan du göra samma mat till alla, vilket både känns trevligare och sparar tid. Du hinner kanske rent av sova någon minut extra innan brunchbestyren tar fart.

Källa: shape.com

Artikel från Mitt kök