Foto: Adobe stock

5 intressanta fakta om vaktelägg

 Allt om mat har tagit reda på hur man skalar vaktelägg på det enklaste sättet och vad man kan använda skalet till. Det och andra intressanta fakta om det så kallade "superägget". 

Så skalar du ett vaktelägg bäst

Foto: ©Vinícius Bacarin - stock.adobe.com

Vaktelägg ska kokas i 2-3 minuter. Efter att du har kokat dem kan du lägga dem i två delar kallt vatten och en del ättikssprit, ta upp dem efter fem minuter och dra av skalet.

Att knäcka ett rått vaktelägg utan att få skalkross kan vara svårt om man inte vet hur man ska göra. Vakteläggets skal är nämligen tunnare än hönsäggens. Tricket är att skära av toppen av ägget med en vass kniv och sen hälla ut innehållet.

Om du vill göra det ännu enklare för dig kan du investera i en vakteläggssax, ett köksredskap för att snabbt öppna äggen.

Vakteläggets skal kan användas till andra saker

Foto: ©iprachenko - stock.adobe.com

Skalet har massor av a-vitamin och fetter i sig som är bra för hyn. Det sägs att man kan mixa krossat äggskal med äggvita och lägga det på sin hud för en föryngrande effekt. Behandlingen ska också göra att hyn blir elastisk.

Ett annat knep är att man kan blanda krossat äggskal tillsammans med rengöringsmedel, blandningen kan användas till att putsa termosar och vaser med.

Vaktelägget har ett högt näringsvärde

Foto: ©Anatoliy Sadovskiy - stock.adobe.com

Vaktelägget har ett betydligt högre näringsvärde än hönsägget. Det har 5 gånger mer fosfor. 7 gånger mer järn och 15 gånger mer vitamin b12.

Vaktelägg anses vara en lyxig delikatess

Foto: ©am13photo - stock.adobe.com

Några som bjöd på det exklusiva vaktelägget var prins Harry och Meghan Markel under sitt bröllop. De bjöd på ärt-pannacotta med vaktelägg och citronverbena under bröllopsfesten.

Vaktelägg kan vara svårt att hitta i vanliga matbutiker. De säljs bara i välsorterade matbutiker och på gårdar som föder upp vaktlar.

Äggen används som alternativmedicin i många länder

Foto: ©showcake - stock.adobe.com

Vaktelägg kallas av många för "superägget" då det i vissa kulturer används som alternativmedicin. Ägget sägs ha positiva effekter på människor med problem med magsår, stress, ångest och astma. I bland annat Kina har man behandlat patienter med vaktelägg i hundratals år.