Foto: Respektive producent.

5 härliga sommaröl

Vår ölexpert Petra Månström har hittat de bästa nya ölen till sommaren. Läskande och gott!

Åbro Sommaröl (1437), 4,7 %, burk 50 cl, 11,90 kr, Åbro Bryggeri

Från Astrid Lindgren-land i Vimmerby kommer denna lättdruckna, ljusa lager med smak och doft av citrus, malt och sirap. Tyvärr är smaken aningen för tam och utspädd. Kylskåpssval passar ölet bra som sällskapsöl eller till husmanskost.

Omdöme: Bra allroundval.

Eriksberg Sommarbrygd (1482) 5,3 %, burk 33 cl, 11,90 kr, Carlsberg

Äntligen en ljus sommarlager med lite karaktär - därför fungerar den också till lite smakrikare rätter eller i ensamt majestät. Smak och doft av malt, humle och pomerans.

Omdöme: Perfekta pratölet!

Hoegaarden Rosée (1689) 4,5 %, burk 25 cl, 14,90 kr, InBev, Belgien

Denna korsning mellan hallonsoda och öl är faktiskt godare än det låter. Doft och smak påminner om äkta hallon och visst – väl kyld kan den fungera som sällskapsdryck. Men frågan är om inte ren hallonsoda är snäppet godare…

Omdöme:
Alkoläsk anno 2009?

2009 Oppigårds Summer Ale (1494) 5,2 %, flaska 50 cl, 22,90 kr, Oppigårds Bryggeri

Vanligtvis brukar jag tycka att Oppigårds öl är lite för beska för mig – men den här gången blev jag positivt överraskad. Årets sommar-ale med Cascadehumle är en fruktig explosion med toner av råg, humle och pomerans. En klar favorit som fungerar både som pratöl och till smakrika kötträtter.

Omdöme: Årets sommarfavorit!

Sierra Nevada ESB (11623) 5,9 %, flaska 35 cl, 26,90 kr, Sierra Nevada Brewing, USA

En härlig, amerikansk smakexplosion med trevlig, rödbrun färg. Rejäl beska och toner av blommor, torkad frukt och rågbröd. ESB står här för Early Spring Bitter och är en kopia av det brittiska Extra Special Bitter. Jag skulle helst avnjuta detta öl i sällskap med kraftigare kötträtter.

Omdöme: Bäst till kött.

Aktuellt just nu