<p>Ta med den h&auml;r guiden n&auml;sta g&aring;ng du &auml;r i New York och f&aring; med dig en kulinarisk upplevelse hem.</p>

Ta med den här guiden nästa gång du är i New York och få med dig en kulinarisk upplevelse hem.

Foto: Jupiter/Redaktionen

25 matupplevelser du inte vill missa i New York

Allt om Mat-redaktionen reste till det stora äpplet och fick med besked ta del av den amerikanska matkulturen.

Blue Hill Restaurant

75 Washington Place

Tel: (212)539 1776

bluehillfarm.com

En restaurang där varje råvara talar sitt eget språk. Samstämda smaker och vackert komponerade rätter. Med råvaror odlade på den egna gården är chansen stor att kockarna ska lyckas i köket, och det gör de med besked. Menyn är förstås anpas-sad efter säsongen, och de söta bakade körsbärstomaternas smak sitter fortfarande kvar i minnet. Miljön är lugn och behag-lig och alla runt vårt bord för fyra pratade med varandra i normal samtalston.

Grand Central Oyster Bar

Grand Central Station

Tel: (212)490 6650

oysterbarny.com

Oyster Bar i Grand Central Station är ett måste att besöka. Äter du ostron ska du sätta dig i baren och sörpla i dig av atmo-sfären och några av de 30 olika ostronsor-terna som finns på menyn och njuta ett glas vin från den oändliga vinlistan. Äter du inte ostron, titta bara upp i de välvda taken och njut av det vackra fiskbens-mönstret. När du ändå är där, gå ner till den inspirerande och välsorterade saluhal-len i gatuplanet.

Hampton Chutney co

464 Amsterdam Avenue

Tel: (212)362 50 50

68 Prince Street

Tel: (212)226 9996

hamptonchutney.com

Hampton Chutney serverar enkel, Tibet-inspirerad mat. Här får man stora pannka-kor fyllda med kyckling, grönsaker och någon av alla goda, hemlagade chutneys. Annorlunda och mättande snabbmat.

Momofuku Ssäm Bar

207 2nd Avenue, hörnet 13th Street 

momofuku.com

På populära Momofuku Ssäm Bar kan man inte boka bord. Kommer man dit tidigt är det oftast inga problem att få plats. Menyn ändras dagligen och består av crossover-mat med asiatisk touch, eller som de själva säger: en skön blandning av den smältdegel som är USA. Momo-fuku är ett vattenhål för stadens kockar. Ssäm betyder något som är omringat eller inlindat. Beställ in många rätter och dela om ni är flera.

Joe&rsquo;s Shanghai

9 Pell Street

Tel: (212)233 8888

joesshanghairestaurant.com

Joe&acute;s Shanghai i hjärtat av Chinatown serverar soupdumplings som ingen fantast vill missa. Det är svårt att få bord här men å andra sidan behöver du inte sitta länge, det är bara soupdumplingen du vill åt!

Quality Meats

57 W 58th Street

Tel: (212)371 7777

qualitymeatsnyc.com

Quality Meats är restaurangen för köttälska-ren med lite fetare plånbok. Här möts många av New Yorks affärsmän och kvinnor och avnjuter en perfekt stekt sirloinstek med goda tillbehör. Servicen är tipptopp och miljön mustig. Under sommaren är dock luftkondi-tioneringen igång, så ta på dig en extra tröja.

Fika 

41 W 58th Street

Tel: (212)832 0022

fikanyc.com

Fika har snabbt vunnit terräng sedan star-ten för några år sedan och det är fullt näs-tan hela tiden av folk som vill ha en perfekt espresso, goda smörgåsar, nybakade kanelbullar eller chokladbollar. Fika starta-des av Lars Åkerlund och David Johansson som då var kock på svenska konsulatet. De har eget bageri och catering. Fika har blivit en stor succé och snart öppnar ännu ett Fika på Park Avenue south.

Buddakan

75 9th Avenue

Tel: (212)989 6699

buddakannyc.com

Unna dig en modern asiatisk middags- extravaganza på Buddakan, den super-trendiga lyxkrogen i Meatpacking District. Här höll Carrie och Mr Big sin &rdquo;rehearsal dinner&rdquo; för vännerna i filmen Sex and the City. Cool atmosfär, hög musik, läcker inredning, spännande mat och det vackra New York-folket på ett och samma ställe.

Shake Shack

Madison Avenue, hörnet East 23rd St

Tel: (212)889 66 00

shakeshacknyc.com

I parken på Madison Square hittar du vad som i New York kallas ett fenomen &ndash; Shake Shack &ndash; som enligt många serverar de godaste burgarna i staden. Så goda att man gärna köar i upp till 2 timmar för att få en liten låda med denna delikatess!

Är man inte hungrig kan det vara värt att gå förbi och beskåda New York-bornas härliga sätt att köa, avslappnat med böcker och tidningar till hands.

Spice Market

403 west 13th Street

Tel: (212)675 2322

culinaryconcepts.com

I det trendiga Meatpacking District hittar du denna restaurang som serverar asiatisk mat i en miljö som för dig tillbaka till kolonialtiden i Asien. På detta trendiga ställe kan du hänga i baren, njuta av maten med utsikt över kockarna i köket eller helt enkelt slå dig ner i en skön soffa och spana in det trendiga NY-folket. Är ni flera, dela på rätterna för att få smaka så myck-et som möjligt! Priserna är humana.

wd-50

50 Clinton Street 

Tel: (212)477 2900

wd-50.com

På listan över världens bästa restauranger finns wd~50 med. Kocken Wylie Dufres är känd för sina fantasifulla matkreationer. Miljön är avskalad och enkel men utan att vara omysig och servicen uppmärksam och vänlig. Här får vi bland annat in en drink med namnet Whole lot of loved. Loved betyder libbsticka på engelska, och även om ingen av oss är galen i örten är drinken otippat läskande och supergod! Bland rätterna sticker en mör bläckfisktentakel ut som en vinnare.

Gå in på hemsidan och titta på matbilderna för att få ett hum om vad vi talar om.
Här kan du shoppa maten:

Dean & Deluca

560 Broadway, hörnet Prince Street

deandeluca.com

Tel: (800)221 7714

Här ligger den ursprungliga butiken som sedan 1977 haft och fortfarande har ett brett och lyxigt sortiment. Butiks-kedjan finns i alla större städer i USA.Öppnar tidigt så att alla cateringfirmor kan handla och leverera till &rdquo;the rich and famous&rdquo;. Här finns New Yorks snyggaste jordgubbar, smaksatta popcorn och fantastiska tryffelterriner. Inte billigt.

Farmers Market

Union Square 14 th Street

Öppet: ca 8&ndash;18, måndag, onsdag, fredag, lördag

Största &rdquo;Bondens egen marknad&rdquo; finns på Union Square norr om 16th Street. Bästa dagarna är onsdag och lördag. Här hand-las det verkligen intensivt med fantastiska mejerivaror, kött, frukter och grönsaker från gårdarna utanför New York. Priserna är hyfsade. Många av stans kockar och närboende New Yorkers gör sina inköp här. Botanisera bland mexikanska bröl-lopskakor, surgurkor, chili, paprikor och tomater i alla regnbågens färger.

Kalustyan&rsquo;s

123 Lexington Avenue, nära 28th St 

kalustyans.com

Blunda, kliv in i butiken och åk jorden runt &ndash; i dofternas värld alltså. Det här är en specialist på kryddor, kaffe och sötsaker med import från 70 länder, och det sägs att det du inte hittar här finns inte. Även en favoritbutik för många av de namnkunniga kockarna i New York.

Whole Foods Market

10 Columbus Circle

Tel: (212)924 5969

wholefoodsmarket.com

En fantastisk matbutikskedja med fokus på ekologiska råvaror och etisk handel. Utbudet i fisk- och köttdisken är bland det fräschaste vi sett på länge och den färgsprakande grönsaksavdelningen gör oss bleka nordbor gröna av avund. Avdelningen med färdiglagad, varm mat att ta med är något för svenska butiker att ta efter. Helst skulle vi vilja ta med hela butiken hem till Sverige, eller i alla fall ha tillgång till ett kök i New York, bara för att få provlaga några av alla här-liga produkter. Butiker finns även på 250 7th Avenue och 4 Union Square East.

Zabar&rsquo;s 

2245 Broadway 

Tel: (212)787 2000

zabars.com

Zabar&rsquo;s är matbutiken för den sanna matnörden. Delikatesser från världens alla hörn trängs med bulkvaror som kaffe och gryner i stora säckar på golvet. Krydd- och olivutbudet imponerar. Zabar&rsquo;s ägare anser själva att de är spe-cialiserade på kaffe, ost, rökt fisk, kaviar och köttdelikatesser. Men det är bara en bråkdel av alla godsaker du hittar här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!