Foto: Jupiter.

140 åtgärder ska stötta franska vinbönder

De franska vinbönderna hade ett ruggigt år förra året. Nu ska vinindustrin stärkas med åtgärder.

Den franska vinvärlden har haft ett tufft år under 2009, ja, faktiskt det sämsta året på 10 år. Ökande konkurrens, skakig ekonomi och en trend bort från traditionella vinområden har fått exporten att sjunka med nästan 10 procent beräknat på antal liter.

Räknar man med värdet på vinexporten är det ännu värre, då är minskningen hela 20 % rapporterar vinsajten Decanter.com.Värst är det f
ör lyxbubblet champagne, exporten minskade med hela 28 procent. Framförallt är det britterna som häller annat i glasen, de rika engelsmännen har ändrat sina dryckesvanor till billigare bubbel och det drabbar champagneproducenterna direkt.

Av alla marknader så är det bara den kinesiska som fortsatt att köpa franska viner i samma utsträckning som tidigare. Kinas vintörst ökar för varje år och de flesta bedömare ser Kina som framtidshoppet för världens vinbranscher.

Den franska exportorganisationen hävdar dock att allt inte är nattsvart, de tycker sig ha sett en viss förbättring under de två sista månaderna på 2009.

Trots detta har man tagit den minskade exporten på stort allvar och har satt igång ett åtgärdsprojekt för att sätta vinindustrin på rätt kurs igen. Under 2010 räknar man med inte mindre än 140 olika åtgärder för att stötta exporten.

Och det kanske inte är så konstigt, många berörs av den franska vinbranschens med- och motgångar. Frankrike står för hela 30 procent av all vinproduktion i världen och det är många som är involverade i produktion och försäljning i det klassiska vinlandet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!