Foto: Shutterstock/Karolina Henke/Linus Rosengård/Karin Törnblom/TT

10 kändisar – det här lagar vi helst till helgen

Att laga mat på helgen när man har gott om tid är lite extra roligt. Vi har frågat 10 folkkära kändisar vad de helst lagar när de bjuder in vänner och familj på helgmiddag. Kan du gissa vilken artist det är som älskar lasagne? Och vilken proffskock som är galen i potatisgratäng?
Låt dig inspireras genom att spana in hela listan över kändisarnas favoriträtter till helgen här! 

Till vardags när tiden är knapp är det svårt att hitta inspiration till matlagningen. Men till helgen, när det finns mer tid, kan det vara trevligt att bjuda nära och kära på en festlig middag.

Vi har tagit tempen på några av Sveriges mest folkkära artister, tv-profiler och kockar för att fråga vad de helst äter när de är lediga – och det visar sig att de flesta är överens om att det enkla ofta är det allra godaste. 

Från salsicciapasta och potatisgratäng till rårakor och lamm – här är kändisarnas helgfavoriter!

Vad lagar du när du bjuder vänner och familj på helgmiddag?

Oscar Zia – Artist och tv-profil

 – Jag slänger oftast ihop en god pasta. En pasta med salsicciasås, och kanske focaccia till. Något annat som jag gillar och som jag tycker är underskattat är lasagne, det är riktigt gott.

Benjamin Ingrosso – Artist och tv-profil

– Jag skulle nog servera en löjromsrätt till förrätt. Jag älskar frasig potatis med löjrom och brynt smör, som råraka, det är något av det godaste jag vet. Sedan blir det kanske någon lätt pasta. En pappardelle med champagnesås, gräslök och citron – den får gärna vara lite fräsch. Eventuellt river jag på lite tryffel, jag älskar när det är lyxigt. Till efterrätt blir det en Tarte tatin med lite flingsalt och crème crue. Det blir kolhydrater på kolhydrater helt enkelt!

Artisten och tv-profilen Benjamin Ingrosso gillar att bjuda på lyxig mat med finess till helgen. Foto: Karin Törnblom/TT

Marie Mandelmann – Lantbrukare och tv-profil

– Vi äter väldigt mycket lamm, det bjuder jag gärna på. Men det beror också på vad jag är på för humör. Vill jag lägga mycket tid för att jag känner mig inspirerad så påbörjar jag matlagningen dagen innan och planerar. Eller så har man inte alls den feelingen och slänger ihop något enkelt. Det finns dagar, speciellt på vintern när man är lite extra trött. Då är det bra att förenkla genom att ha olika förädlingar i skafferiet så man kan ta fram till exempel en burk kimchi eller inlagda kronärtskockor. Man kan göra det enkelt för sig, att göra det jobbet när det finns energi på sommaren. Så plockar man fram det när man inte har inspiration.

Måns Zelmerlöw – Artist och tv-profil 

– Det låter kanske rätt så tråkigt, men egentligen är det verkligen inte det. Jag gör en fantastisk bolognese, med selleri och bacon. Men den kräver tid och engagemang. Ju mer tid du lägger på det desto bättre kommer det bli. 

Artisten Måns Zelmerlöw lagar ofta en köttfärssås som fått puttra länge till helgmiddag. Foto: MZ Wines

Jason Diakité – Artist

 – Jag är en periodare, men just nu gör jag gärna lamm shawarma hemma. Att lägga in lamm i salt och vatten länge, sedan sous videa det, grilla på det och skiva riktigt tunt. Sedan brukar jag vända det i massor av fina kryddor från Mellanöstern och servera med lite hummus, bröd, rostad aubergine, mynta och yoghurt. Mat från Mellanöstern är det jag tycker är mest spännande att laga just nu, och har egentligen tyckt de senaste tre åren.

Elaine Eksvärd – Retoriker och tv-profil

– Först hyperventilerar jag för att jag får panik, jag är en riktig analfabet inom matlagning. Sannolikt köper jag röror från Lidl som jag lägger i andra skålar för att det ska se lite fancy ut. Jag köper också bulgursallader och ett gott bröd. Om jag måste göra en efterrätt mår jag också lite dåligt. Jag köper mörk choklad för att det känns lite vuxet, eller glass. Mitt motto är: gör gästerna så glada du kan med så många fuskmedel du kan.

Retorikern Elaine Eksvärd lagar helst inte mat alls – utan köper gärna sådant som kan ställas fram som det är. Foto: Linus Rosengård / Allt om Mat

Tom Sjöstedt – Kock, krögare och tv-profil

– Jag är en riktig gratängkille, jag tycker att potatisgratäng är svingott, även andra rotfruktsgratänger. Det absolut bästa med det är att det håller sig varmt länge. Till gratängen gör jag gärna en god oxfilé, bakade tomater, bönor och en sås. Man behöver inte ha så många grejer, det är bättre att ha färre men riktigt bra komponenter.

På sin Stockholmskrog ”Lilla Ego” lagar stjärnkocken Tom Sjöstedt fine dining, men på hemmaplan är potatisgratäng en av storfavoriterna. Foto: Karolina Henke / TV4

Khadija MohamudSociala medier-profil och kokboksförfattare

– Jag älskar somaliskt ris, som man toppar med friterade grönsaker. Jag serverar det med stark sås och banan, det är vanligt i Somalia. Annars lagar jag gärna olika grytor, som köttgrytor eller kycklinggrytor. Till det vill jag ha massor av ugnsstekta grönsaker!

Zeina Mourtada Kokboksförfattare och sociala medier-profil

– Jag gillar att bjuda på buffé med plock, där det finns mycket att välja på. Men när man gör mycket smålock kan det också bli lite mycket jobb, och då är det är svårt att fokusera på varje rätt. Ibland blir det i stället en maffig gryta med nybakat bröd, det kan ge en riktig wow-känsla.

Receptkreatören Zeina Mourtada bjuder gärna sina gäster på en gryta med ”wow-känsla”. Foto: Allt om Mat

David Sundin – Tv-profil och författare

– Jag gillar pasta och har några olika pastarätter som alltid funkar. Något annat som är väldigt enkelt, roligt och mysigt är att köpa tunnbröd eller libabröd och göra pizza på. Då kan man ha massor av olika ingredienser framme och slänga ihop pizzor som man sedan skjutsar in i ugnen. Det går snabbt och man kan man göra massor av olika varianter, kanske någon med potatis och crème fraiche och någon med något annat. Det misstaget många gör när de ska bjuda på middag är att de lagar något de aldrig tidigare gjort, då är ju risken att det visar sig att man inte var så bra på att göra just det. Då är det bättre att göra något man gjort jättemånga gånger så man vet att det blir som det ska vara.

Läs vidare:

11 proffskockar avslöjar: Här är våra favoriträtter

Test av formbar färs – här är vinnaren

Systembolagets 10 bästa Bordeaux-viner