Vin till fläskfilé – expertens bästa tips
Det går att göra mycket gott med fläskfilé.
Vilket vin som passar till beror både på tillagningsmetoden och på tillbehören.
Vinexperten Gunilla Hultgren Karell hjälper dig att matcha rätt.
Här är tips på 7 prisvärda flaskor.
1. Gran Feudo Reserva 2012 (2037) Spanien, 99 kronor
Omdöme: Generöst vin från Navarra med drag av mogna plommon, körsbär och vanilj. Till fläskfilé med salsa verde och ugnsrostad potatis.
Betyg: 4 av 5
2. Mas Janeil Le Petit Pas 2016 (79687) Frankrike, 99 kronor
Omdöme: Smakrikt och koncentrerat, inslag av plommon, skogsbär, vanilj och violpastiller. Gott till fläskfilé med kantarellsås.
Betyg: 5 av 5
LÄS OCKSÅ: Bästa vinerna till pasta
3. Aubrade Le Prestige 2016 (2186) Frankrike, 109 kronor
Omdöme: Generöst fruktigt med friska aromatiska toner, krydda och en liten smörig avslutning. Lyxigt till fläskfilé med brynt hasselnötssmör.
Betyg: 4 av 5
4. Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2017 (6463) Australien, 89 kronor
Omdöme: Fylligt och friskt med drag av ananas, äpplen och ett drag av rostade nötter. Prova till parmesan- och spenatfylld fläskfilé.
Beyg: 5 av 5
LÄS OCKSÅ: Bästa vinerna till fredagsmyset
5. Ecologica Shiraz Malbec 2017 (6512) Argentina, 79 kronor
Omdöme: Ekovin med toner av svarta vinbär, inslag av viol, lite lakrits och med en bra friskhet. Passar exempelvis fläskfilégryta med bacon.
Betyg: 4 av 5
6. Casillero del Diablo Reserva Pinot Noir 2017 (6603) Chile, 79 kronor
Omdöme: Mjukt med drag av söta jordgubbar och lätt ton av lakrits. Passar till ugnsstekt fläskfilé med mild blomkålspuré.
Betyg: 3 av 5
LÄS OCKSÅ: Vin & choklad i kombination – så blir det allra godast
7. Boirá Sangiovese 2017 (32431) Italien, 95 kronor
Omdöme: Spänstigt med syrlig, körsbärsliknande frukt och liter örter i smaken. Ekologiskt. Gärna till pasta med fläskfilé och färska örter.
Betyg: 3 av 5