Tio fyndviner till höstens middagar

Foto: Adobe stock

Bjud på en värmande middag med mat och vin i mustig, smakrik stil. Här tipsar Allt om Vins expert Gunilla Hultgren Karell om tio goda kombinationer.

Andra har också läst

Vitt:

2018 Penfolds Koonunga Hill Chardonnay, Australien, nr 6463, 89 kr

Omdöme: Fyllig och generös smak med drag av tropisk frukt och en lätt smörig ton. Passar exempelvis en klassisk laxpudding med skirat smör.

Betyg: 5 av 5

2018 Ribeiro Santo Encruzado 2018, Portugal, nr 6875, 87 kr

Omdöme: Här bjuds det på god fruktighet och stuns i smaken. Stråk av färsk citrus och nötter. Gärna till en kycklinggratäng med bacon och svamp.

Betyg: 4 av 5

2017 Mezzacorona Pinot Grigio Riserva, Italien, nr 2412, 99 kr

Omdöme: Generöst med drag av gula äpplen, citrus och med en lätt kryddig ton. Gott till en svamprisotto med massor av parmesan.

Betyg: 4 av 5

2018 Cono Sur Single Vineyard Chardonnay, Chile, nr 6522, 109 kronor

Omdöme: Fylligt med kryddig fatkaraktär, drag av saftig ananas och päron. Gärna till en saffransdoftande fiskgryta.

Betyg: 4 av 5

 

Rött: 

2018 Dão Casal Mor, Portugal, nr 12520, 65 kr

Omdöme: Robust stil med toner av plommon, örter och kryddor. Verkligen mycket vin för pengarna. Till en smakrik, kryddig gulasch med en klick gräddfil på toppen.

Betyg: 5 av 5 

2018 Mas Janeil Le Petit Pas, Frankrike, nr 79687, 105 kr

Omdöme: Finess och koncentration. Drag av saftiga bär och mörka frukter, krydda och violpastiller. Testa till en rödvinsdoftande köttgryta med potatispuré.

Betyg: 5 av 5 

2015 Marqués de Cáceres Crianza, Spanien, nr 2734, 89 kr

Omdöme: Rioja med fint kryddig smak med drag av mörka plommon, kakao och lite vanilj. Testa till lammköttbullar i mustig tomatsås.

Betyg: 4 av 5 

2018 Alamos Malbec, Argentina, nr 6670, 99 kr

Omdöme: Ekovin med stor, saftig fruktighet, toner av björnbär och violer. Syror som balanserar. Till en gräddig renskavspanna med svamp.

Betyg: 4 av 5

2018 Río Claro Reserva Carmenère, Chile, nr 2301, 89 kr

Omdöme: Generöst fruktig smak med drag av vinbär, örter och en touch vanilj. Mjukt och smidigt. Gott till en krämig rotfruktsgratäng.

Betyg: 3 av 5

2018 The Pikeman, Sydafrika, nr 2024, 99 kr

Omdöme: Smakrikt, lite stöddigt med kryddiga drag, torkade örter och och mörk fruktighet. Värme i eftersmaken. Gärna till en lammgryta med vita bönor.

Betyg: 3 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!