Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Gunilla Hultgren Karell är vinexpert på Allt om Vin.
Gunilla Hultgren Karell är vinexpert på Allt om Vin.
Gunilla Hultgren Karell är vinexpert på Allt om Vin.
1 AV 2
Foto: Adobe Stock
2 AV 2
Gunilla Hultgren Karell är vinexpert på Allt om Vin.

Experten: 10 riktiga fyndviner från Italien

Italien och vin är en mycket bra kombo. Här följer Gunilla Hultgren Karells tips på 10 italienare som levererar bra smak för pengarna.

Gunilla Hultgren Karell

Vitt

2019 Collevite Falerio Pecorino, Marche, nr 2391, 79 kr

Ekovin med toner av melon, örter, citrus och en bra fräschör. Mycket vin för pengarna. Gott till en vegetarisk pizza.

Betyg: 5 av 5

2018 Mezzacorona Pinot Grigio Riserva, Trentino,  nr 2412,  99 kr

Generöst och smakrikt med drag av gula äpplen, apelsin och med en lätt kryddig ton. Fint till stekt kyckling med rostad pestopotatis.

Betyg: 5 av 5

2019 Perlage Terra Viva Bio, Tre Venezie, nr 6305, 95 kr

Pigg, fräsch stil. Här finns drag av melon, gula päron och örter. Huvudsakligen av druvan pinot grigio. Fint till en klassisk caprese-sallad - tomater, mozzarella och basilika.

Betyg: 4 av 5

2019 Casal di Serra, Marche, nr 12419, 99 kr

Distinkt med aptitretande friskhet, inslag av plommon, grape och örter och bra eftersmak. Ekologiskt. Gärna till en pasta vongole med vitlök och persilja.

Betyg: 4 av 5

2019 Sauvignon Cantina d´Isera, Trentino, nr 24001, 119 kr

Syrligt, friskt och fräscht och synnerligen aptitretande med toner av vita vinbär och lime. Fint till en skaldjurssallad. 

Betyg: 4 av 5

Rött:

2017 Masi Campofiorin, Venetien, nr 5123, 139 kr

Klassiker med god intensitet. Här finns drag av körsbär, lakrits, korinter och en fint avvägd kryddighet. Gärna till ryggbiff med rödvinssmör och pommes.  

Betyg: 5 av 5

2019 Col d´Orcia, Toscana, nr 2576, 149 kr 

Inbjudande med drag av körsbär, lätt pepprighet och snyggt balanserade syror. Bra energi och fräschör i avslutningen. Ekologiskt. Trevligt till helstekt kalvfilé med salviasås.     

Betyg: 5 av 5

2019 La Corte del Pozzo Bardolino, Venetien, nr 2340, 95 kr   

Ungt, lättsamt och tydligt friskt med drag av bär, viol och färska örter. Ekologiskt. Servera svalt till en charkbricka.

Betyg: 4 av 5

2019 Raimonda Barbera d´Alba, Piemonte, nr 71596, 109 kr

Tät smak med god fruktighet, inslag av körsbär, björnbär, färska örter och en liten pepprig ton. Gott till en mustig svamprisotto.

Betyg: 4 av 5

Brolio 2018, Toscana, nr 2705, 129 kr

Chianti Classico-vin med god koncentration, drag av körsbär och plommon och en balanserad kryddighet. Till lammkotletter med ugnsrostade rotsaker och parmesancrème.

Betyg: 4 av 5