Vitt:
2019 GW:s Vita, Portugal, nr 72306, 249 kr (3 liter)
Ungt, friskt med drag av melon och en lätt blommig ton. Fräscht och lättsamt i egen stil. Fint till inkokt lax med dillmajonnäs.
Betyg: 4 av 5
2019 Leif Mannerström Sauvignon Blanc, Frankrike, nr 70248, 99 kr
Trevligt med finstämda toner, lätt aromatiskt med drag av vinbärsblad och citrus. Bäst i klassen. Självklart till lättare fisk- och skaldjursrätter.
Betyg: 4 av 5
2019 Tina Chardonnay, Frankrike, nr 5391, 299 kr (3 liter)
Piggt och fräscht i enkel stil med toner av söta äpplen och lite vanilj. Ekologiskt. Gott till exempelvis en caesarsallad med grillad kyckling.
Betyg: 3 av 5
LÄS MER: Experten: 10 goda viner med låg sockerhalt – rött och vitt
2019 P.Lex Pinot Grigio, Italien, nr 74879, Italien, 89 kr
Här står Petter som avsändare. Pigg druvighet, lite avrundat med drag av söta päron och melon. Ekologiskt. Servera ordentligt kylt till exempelvis en hemgjord svamppizza.
Betyg: 3 av 5
2019 Ernst Sauvignon Blanc Chardonnay, Frankrike, nr 78659, 99 kr
Ekovin med toner som påminner om päron, örter och syrlig citrus. Gärna till en klassisk räkmacka.
Betyg: 3 av 5
Rosé
2019 Miraval, Frankrike, nr 99111, 185 kr
Inget traditionellt kändisvin men det kommer från Angelina Jolie och Brad Pitts egendom i Provence, numera med barnen som ägare. Elegant, friskt med röda bär och ängsblommor. Gärna till havskräftor.
Betyg: 4 av 5
LÄS MER: 10 goda viner till lax enligt experten – vitt och rosé
Rött:
2018 GW:s Röda, Portugal, nr 72139, 109 kr
Generöst fruktigt och avrundat med stråk av vinbär, lite örtiga toner och med bra balans. Testa till exempelvis grillad vildsvinskorv.
Betyg: 4 av 5
2018 Leif Mannerström Côtes du Rhône, Frankrike, nr 73509, 119 kr
Här finns drag av mörka bär, örter och ett litet drag av lakrits. Bra fräschör i avslutningen. Fint till något typiskt franskt – kanske råbiff med pommes och grönsallad.
Betyg: 4 av 5
2018 Le Bistro Tina, Frankrike, nr 2270, 79 kr
Ekovin med Tina Nordström på etiketten. Mjukt med drag av blåbär, örter och lätt sötma i eftersmaken. Servera gärna lite kylt, runt 16°C till en charkbricka.
Betyg: 3 av 5
Alkoholfritt:
Oddbird by Richard Juhlin, Frankrike, nr 1979, 94 kr
Champagneexperten Juhlin har ett alkoholfritt bubbel på sin repertoar. Behaglig fräschör inslag av äpplen, citrus och avrundat med viss sötma. Servera väl kylt som apéritif.
Betyg: 3 av 5
LÄS MER: Rött och vitt – 10 goda spanska fyndviner