Bästa ripasso-vinerna på Systembolaget

Foto: Matteo Guardini

Det finns mycket att välja på bland de populära italienska ripasso-vinerna. Inte lika kraftfulla som storebror amarone, men med samma generösa framtoning. 

Allt om Vins expert Gunilla Hultgren Karell har valt ut 10 goda favoriter.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

2015 Campolieti Ripasso, Italien, nr 6792, 115 kr

Omdöme: Klassiker som står sig. Balanserat, kryddigt med drag av mogna körsbär och vanilj. Pigg stil med fräschör. Gärna till lammburgare med basilikadressing.

Betyg: 5 av 5

2016 Monti Garbi Ripasso, Italien, nr 5328, 124 kr

Omdöme: Smakrikt, inslag av torkade körsbär, russin och lakrits. Lite dov med bra längd. Gott till en grillad biff med parmesancrème.

Betyg: 5 av 5

2015 Bolla Le Poiane Ripasso, Italien, nr 22320, 119 kr

Generöst, ganska kraftfullt och mustigt med drag av söta plommon, körsbär och kryddor. Servera gärna till en lammstek med potatisgratäng.

Betyg: 4 av 5

(Systembolaget säljer numera årgång 2016)

2015 Villa Righetti Ripasso, Italien, nr 76308, 125 kr

Trevligt med fint klipp i fruktsyran. Toner av körsbär, kanel och vanilj. Passar till en krämig svamprisotto.

Betyg: 4 av 5

2015 Brigaldara Ripasso Superiore, Italien, nr 79097, 139 kr

Ganska fylligt i generös, mogen stil. Här finns toner av mogna körsbär, kakao och en angenäm pepprighet. Gott till en långputtrad köttgryta.

Betyg: 4 av 5

(Systembolaget säljer numera årgång 2017)

2015 Zenato Ripassa Superiore, Italien, nr 12324, 199 kr

Fylligt och smidigt med inslag plommon, färsk tobak och liten krydda. Snyggt balanserat. Passar fint till vällagrad parmesanost.

Betyg: 4 av 5

2016 Castelmare Valpolicella Classico, Italien, nr 75630, 92 kr

Gott om mogna bär och inslag av kryddor och lakrits. Eldig eftersmak. Gärna till kryddig salsiccia med ljummen bönsallad.

Betyg: 3 av 5

(Systembolaget säljer numera årgång 2017)

2016 Pasqua Ripasso, Italien, nr 5353, 119 kr

Mjukt, snällt med drag av söta bär, kola och vanilj. Gärna till pasta med mustig köttfärssås.

Betyg: 3 av 5

2016 Villa di Antanè, Italien, nr 71663, 119 kr

Generöst med drag av körsbär, fikon och lite söt tobakskrydda. Testa till färska ravioli med salviasmör.

Betyg: 3 av 5

2015 I Castei Ripasso, Italien, nr 22409, 125 kr

Fatkryddigt med toner av mogna körsbär, russin och färska örter. Hyfsad balans. Fint till vegetarisk lasagne.

Betyg: 3 av 5

(Systembolaget säljer numera årgång 2016)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer