Laxfilé gifter sig fint med många goda vita viner.
1 av 2: Laxfilé gifter sig fint med många goda vita viner. Foto: Stock Adobe
Prova rött vin till torsfilé.
2 av 2: Prova rött vin till torsfilé. Foto: Stock Adobe

7 goda viner till populära vardagsfavoriter

Gunilla Hultgren Karell hjälper dig att matcha rätt vin till filé i olika former. Här är tillagning och tillbehör av stor betydelse för vilket vin du ska välja. 

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2017, Österrike, nr 76570, 119 kr

Omdöme: Frisk framtoning, inslag av persikor och stråk av grape. Smaken avslutas med en angenäm pepprighet. Till citronmarinerad laxfile med blomkålspuré.

Betyg: 5 av 5

LÄS OCKSÅ: Bästa vinet under 100 kronor  

Mulderbosch Chenin Blanc Steen op Hout 2017, Sydafrika, nr 2701, 89 kr

Omdöme: Ganska smakrikt med lätt krydda, toner av ananas, melon och citrusfräschör. Gärna till ugnsstekta kycklingfiléer med rotfrukter.

Betyg: 4 av 5 

Masi Campofiorin 2015, Italien, nr 5123, 129 kr

Omdöme: I strålande form. Intensitet och fräschör, läcker fruktighet och väl avvägd kryddighet. Fint till pasta med fläskfilé, grädde och gorgonzola.

Betyg: 4 av 5

LÄS OCKSÅ: Bästa vinet under 100 kronor  

Fleur du Cap Essence du Cap Pinotage 2017, Sydafrika, nr 3108, 95 kr 

Omdöme: Smakrikt, mustigt med toner av mörka bär, rök och kakao. Passar till renfilé med blåbärssås och potatismos

Betyg: 3 av 5 

Côtes de Jura Chardonnay 2017, Frankrike, nr 2292, 119 kr

Omdöme: Smakrikt och friskt med toner av nötter, gula äpplen och kryddor. Servera till smörstekt torskfilé med bacon och champinjoner.

Betyg: 4 av 5 

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2016 , Australien, nr 6253, 99 kr 

Omdöme: Generöst med fin intensitet. Stråk av plommon, kaffe och örter. Till oxfilé med rödvinssås och ugnsrostad potatis 

Betyg: 4 av 5 

Alamos Malbec 2016, Argentina, nr 6670, 99 kr

Omdöme: Kryddigt med generös fruktighet, toner av björnbär och violer. Ekologiskt. Till rosastekt lammfilé med potatisgratäng

Betyg: 3 av 5 

Aktuellt just nu