Foto: Adobe Stock

10 riktigt goda viner till pasta – rött och vitt

En härlig pastarätt är ett säkert kort när man ska bjuda på middag. Här tipsar Allt om Vins Gunilla Hultgren Karell om tio viner som matchar pasta på bästa sätt.

Vitt

2020 Domaene Gobelsburger Grüner Veltliner, Österrike, nr 2775, 89 kr

Ung, distinkt och fräsch smak med drag av persikor. päron och en liten vitpepprig ton. Gärna till en en smakrik laxpasta.

Betyg: 5 av 5

2019 Mezzacorona Pinot Grigio Riserva, Italien, nr 2412, 99 kr

Generöst och smakrikt med toner som påminner om gula äpplen, apelsin och med en lätt kryddig touch. Till en pasta carbonara.

Betyg: 5 av 5

2020 Simonsig Chardonnay, Sydafrika, nr 2032, 94 kr

Generöst och fruktigt med stråk av gula äpplen, melon och vanilj. Mycket smak och god fräschör. Passar exempelvis pastagratäng med broccoli.

Betyg: 4 av 5

2020 Casal di Serra, Italien, nr 12419, 99 kr

Ung med aptitretande friskhet, inslag av plommon, grape och örter och bra eftersmak. Ekologiskt. Gärna till en vitlöksdoftande skaldjurspasta.

Betyg: 4 av 5

2020 Robert Mondavi Private Selection Sauvignon Blanc, USA. Nr 2746, 129 kr

Lättsamt aromatiskt med toner av fläder, syrliga vita vinbär och örter.  Gott till pasta med tomatsås och mozzarella.

Betyg: 4 av 5

Rött

2019 Logan Weemala Shiraz, Australien, nr 2522, 119 kr

Generös fruktighet, peppriga toner, stråk av viol och lite rök. Balans och fräschör. Till  pasta med lövbiff och champinjoner.

Betyg: 5 av 5

2018 Masi Campofiorin, Venetien, Italien, nr 5123, 139 kr

Klassiker med god intensitet. Här finns drag av körsbär, lakrits, korinter och en avvägd kryddighet. Servera till en mustig pasta bolognese.

Betyg: 5 av 5

2019 Montepulciano d´Abruzzo Bianchi, Italien, nr 7126, 79 kr

Piggt och mjukt ekovin med inslag av körsbär, lakrits och färska örter. Till cannelloni fyllda med ricotta, skinka och spenat.

Betyg: 4 av 5

2020 Pietro Di Campo Barbera Silenzio, Italien, nr 74255, 95 kr

Smaken har toner som drar åt mörka bär och ett lätt stråk av salvia. Trevlig fräschör. Fint till lasagne.

Betyg: 4 av 5

2019 Bonterra Zinfandel, USA, nr 22620, 139 kr 

Generöst fruktig och kryddig stil. Toner av björnbär, vanilj, färsk mynta och med värme i eftersmaken. Gärna till gräddig pasta med oxfilé och svamp.

Betyg: 4 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin – prova magasinet Allt om Vin med 50 % rabatt! Beställ här!