10 höjdarviner till klassiska och populära kötträtter
Premium Här tipsar Allt om Vins vinexpert Gunilla Hultgren Karell om tio rödviner som passar extra bra till några av våra mest populära kötträtter.
Rött



2019 Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes, Frankrike, nr 2257, 89 kr
Tät och mörkbärig smak med ton av lavendel och en liten pepprighet. Mycket vin för pengarna. Gärna till en mustig köttgryta.
Betyg: 5 av 5



2020 Gemtree Organiz Shiraz 2020, Australien, nr 20033, 119 kr
Ekovin i generöst fruktig stil. Drag av mogna plommon, mynta och lakrits. Intensitet och finess i smaken. Gott till en grillad entrecote med bearnaisesås.
Betyg: 5 av 5



2016 Ramnista Xinomavro 2016, Naoussa, Grekland, nr 2070, 129 kr
Här finns koncentration och djup, inslag av mogna körsbär, tobak och kakao. Fint till vitlöksdoftande lammstek med potatisgratäng.
Betyg: 5 av 5



2018 Tajano Rosso Piceno, Italien, nr 6090 95 kr
God intensitet och med lätt kryddiga drag, inslag av körsbär och lakrits. Bra val till en klassisk spagetti med köttfärssås.
Betyg: 4 av 5



2018 Agramont Graciano 2017, Spanien, nr 2777, 99 kr
Generöst och okomplicerat med drag av mörka bär, rostat kaffe och en pepprig ton. Till stekt fläskfilé med svampsås.
Betyg: 4 av 5
LÄS MER: Vitt vin – 10 riktiga fynd enligt experten



2018 Markowitsch Classic Pinot Noir, Österrike, nr 6695, 119 kr
Friskt och lättsamt med driv i smaken, rödbäriga toner och fin klang i avslutningen. Serveras med fördel till frasig schnitzel med gröna ärter och stekt potatis.
Betyg: 4 av 5



2019 McManis Petite Sirah, USA, nr 6520, 115 kr
Fylligt och intensivt med drag av saftiga björnbär, plommon och örter. Glöd i eftersmaken. Fint till grillad hamburgare med cheddar och bacon.
Betyg: 4 av 5



2016 Château Bouscassé, Frankrike, Frankrike, nr 2204, 159 kr
Fyllig, tät, tuff smak med toner av körsbär, örter och fatkryddor. Lufta i karaff och servera till helstekt oxfilé med rödvinsssmör och rostad potatis.
Betyg: 4 av 5



2020 Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot, Sydafrika, nr 2073, 79 kr
Direkt och generös smak med drag av vinbär, körsbär och lite vanilj. Eko. Passar exempelvis en gräddig viltskav med ris.
Betyg: 3 av 5



2019 Regional Classic Tempranillo, Australien, nr 6505, 119 kr
Mjukt och mörkbärigt med drag av lakrits, viol och färska örter. Servera gärna lite svalt till ugnsbakade kycklingbröst med örter och potatis.
Betyg: 3 av 5