Foto: chagin - stock.adobe.com

10 fina viner om du vill bjuda på något extra

Till årets sista middag kan det verkligen vara läge att satsa lite extra på mat och dryck. 

Vinskribent Gunilla Hultgren Karell har valt ut tio riktigt festliga nyårsviner.

Mousserande, vita och röda viner som alla fått höga betyg.

MOUSSERANDE

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé, Frankrike, nr 7781, 129 kr

Omdöme: Rosébubbel i lättsam, avrundad stil. Inslag av jordgubbar, citrus och bröd. Läckert till en liten laxtartar.

Betyg: 5 av 5

LÄS OCKSÅ: Systembolagets mest populära drycker 

Deutz Brut Classic, Frankrike, nr 7487, Frankrike, 439 kr

Omdöme: Aptitretande champagne med inslag av äpplen och lite nougat i smaken. Mycket festlig start på middagen tillsammans med löjromssnittar.

Betyg: 5 av 5

VITT

2018 Alvarinho Contacto, Portugal, nr 6707, 120 kr

Omdöme: Ren, frisk smak med stråk av persikor, melon och lime. Utmärkt till exempelvis en fräsch carpaccio på pilgrimsmusslor.

Betyg: 5 av 5

LÄS OCKSÅ: Vad står det egentligen på etiketten 

2018 Sancerre Les Baronnes, Frankrike, nr 32253, 189 kr  

Omdöme: Klassisk och elegant i lättsam, frisk och aptitretande stil med läckra stråk av vinbärsblad, citrus och fläder. Gott färska skaldjur.

Betyg: 5 av 5

2018 A Christmann Riesling, Tyskland, nr 5882, 139 kr

Omdöme: Stramt och aptitretande ekovin med syrliga, limeliknande stråk och drag av gröna äpplen. Fint till en hummersallad.

Betyg: 4 av 5

2018 Susana Balbo Barrel Fermented Chardonnay, Argentina, nr 92078, 159 kr

Omdöme: Smakrikt med toner av tropiska fruktet, krydda och vanilj. Fint avrundad eftersmak. Passar till ugnsrostad kycklingfilé med jordärtskockscrème. 

Betyg: 4 av 5

 

RÖTT

2016 Col d´Orcia Rosso di Montalcino, Italien, nr 2576, 149 kr

Omdöme: Inbjudande med drag av körsbär och lite rök. Bra energi och fräschör i avslutningen. Ekologiskt. Gärna till kalvkotletter med citron- och romsarinsky och klyftpotatis.

Betyg: 5 av 5

2017 Seghesio Sonoma Zinfandel, USA, nr 22562, 223 kr

Omdöme: Ett härligt, supergeneröst rödvin med allt på plats, fylligt med bra struktur. Drag av plommon, mynta och vanilj. Till helstekt oxfilé med hemslagen bearnaise.

Betyg: 5 av 5

2018 The Butcher Pinot Noir, Österrike, nr 70521, 159 kr

Omdöme: Generöst mjukt med läskande fräschör och god, jordgubbsliknande smak med lätt pepprighet. Servera runt 16°C till rosastekt ankbröst med rödvinssås.

Betyg: 4 av 5

2016 Viña Pedrosa Crianza, Spanien, nr 2149, 189 kr

Omdöme: Smakrikt och tufft i stram, sträv och nyansrik stil. Inslag av mogna körsbär, färsk tobak och kryddor. Mycket gott till en viltstek med svampsås.

Betyg: 4 av 5

LÄS OCKSÅ: Så serverar du vinet snyggt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday med 70% rabatt på 25 olika titlar! Se erbjudande