Foto: Vershinin / Vershinin

10 bästa vinerna till populära festrätter

Här tipsar Allt om Vins Gunilla Hultgren Karell om tio viner att servera till några välbekanta festrätter. Given succé hos gästerna.

Vitt:

2018 La Gascogne par Alain Brumont, Frankrike, nr 2882, 89 kr

Omdöme: Inbjudande fräscht och spänstigt med lätt aromatiskt drag, stråk av krusbär och vinbärsblad. Mycket gott till torskrygg toppad med dillsmör och färska räkor. 

Betyg: 5 av 5

2018 Alvarinho Contacto, Portugal, nr 6707, 120 kr

Omdöme: Elegant med ren, frisk och aptitretande smak. Toner av persikor, melon och lime. Utmärkt till en fisk- och skaldjursgryta med aioli.

Betyg: 5 av 5

2018 Boschendal 1685 Chardonnay, Sydafrika, nr 6299, 109 kr

Omdöme: Smakrikt med drag av ananas, nötter och med en lätt smörig ton. Till ugnsstekt lax med romsås och pressad potatis.

Betyg: 4 av 5

2018 Dominio de la Abadesa Verdejo, Spanien, nr 6717, 119 kr

Omdöme: Fräsch, ren och pigg med smak som påminner om grape, örter och gräs. Angenäm bitterhet i avslutningen. Passar fint till toast Skagen.

Betyg: 4 av 5

2018 De Bortoli Gewürztraminer Riesling, Australien, nr 6403, 79 kr

Omdöme: Halvtorrt vin med stråk av rosor, honung och färska citrusfrukter. Gott till nudelwok med chilikryddade räkor.

Betyg: 3 av 5

 

Rött vin 

2018 Domaine des Pasquiers Plan de Dieu, nr 2298, Frankrike, 119 kr

Omdöme: Smakrikt ekovin med intensitet och kraft. Drag av saftiga björnbär, lakrits, örter och kryddor. Gärna till oxfilé med grönpepparsås.

Betyg: 5 av 5

2017 Punt Road Pinot Noir, Australien, nr 2955, 149 kr

Omdöme: Härligt pinot noir-vin med drag av jordgubbar, körsbär och en fin fatkryddig ton. Lättsamt och friskt. Till exempelvis parmalindad kycklingfilé. 

Betyg: 5 av 5

2017 Quinta dos Castelares, Portugal, nr 2030, 93 kr

Omdöme: Mustigt, kryddigt och generöst med toner av björnbär, lite violpastiller och örter. Passar exempelvis örtmarinerad fläskfilé med potatisgratäng.

Betyg: 4 av 5

2016 Botteotto di Valle Reale, Italien, nr 2355, 109 kr

Omdöme: Ekovin med toner som drar åt körsbär och en liten fatkryddig nyans. Balanserade syror. Servera till exempelvis helstekt rostbiff med gräddig sås och ugnsrostad potatis.

Betyg: 4 av 5

2018 Sam Miranda Sangiovese Barbera 2018, nr 2481, Australien, 119 kr 

Omdöme: Generöst och lite yvigt med drag av björnbär, eucalyptus och en lätt pepprig ton. Gott till en krämig svamprisotto.

Betyg: 3 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!