Bästa vinerna med låg sockerhalt

Gunilla Hultgren Karell listar tio goda röda och vita viner med lite socker.

Foto: ©Africa Studio - stock.adobe.com

Gunilla Hultgren Karell listar tio goda röda och vita viner med lite socker.

Det är naturligt att vin innehåller socker - men det finns viner som har mer socker än andra. 

Vissa röda kan ha en högre sockerhalt för att få vinet att framstå som mer generöst. Vita viner som beskrivs som halvtorra eller söta har också en högre sockerhalt. 

Men de allra flesta viner har en sockerhalt som ligger under 3 gram per liter.

Här listar vinskribent Gunilla Hultgren Karell tio goda röda och vita viner med lite socker.

Andra har också läst

Vitt:

2018 Kir-Yianni Assyrtiko, Grekland, nr 2338, 99 kr

Omdöme: Friskt med bra driv. Inslag av äpplen, citrusskal och liten längd i avslutningen. Gärna till rimmad lax med dillstuvad potatis.

Betyg: 5 av 5

2018 Alvarinho Contacto, Portugal, nr 6707, 120 kr

Omdöme: Elegant med ren, frisk och aptitretande smak. Stråk av persikor, melon och lime. Utmärkt till ugnsbakad torskrygg med räkor, pepparrot och skirat smör.

Betyg: 5 av 5

2018 Domaine Lalande Sauvignon Blanc, Frankrike, nr 75181, 79 kr

Omdöme: Aromatiskt med drag av av vinbär och fräscha citrustoner. Fint till en getostsallad med smörstekta krutonger.

Betyg: 4 av 5

2018 Masi Soave Levarie, Italien, nr 6997, 89 kr

Omdöme: Här finns en lättsam citruston, stråk av päron och ett litet stråk av mandel. Testa tillsammans med en vegetarisk pizza.

Betyg: 4 av 5

2018 Simonsig Chardonnay, Sydafrika, nr 2032, 92 kr

Omdöme: Generöst och fruktigt med stråk av gula äpplen, melon och vanilj. Gärna till en mustig fisk- och skaldjursgryta.

Betyg: 4 av 5

 

Rött:

2015 Torres Gran Sangre de Toro Reserva, Spanien, nr 2686, 99 kr

Omdöme: Klassiker i utvecklad stil med drag av saftig, mörk frukt, rostade toner och lite vanilj. Ekologiskt. Gott till exempelvis långkokta lammlägg med rostade rotsaker.

Betyg: 5 av 5

2018 Mas Janeil Le Petit Pas, Frankrike, nr 79687, 105 kr

Omdöme: Finess och koncentration. Drag av skogsbär och mörka frukter, krydda och violpastiller. Testa till wallenbergare med potatismos och gröna ärtor.

Betyg: 5 av 5

2017 Roodeberg, Sydafrika, nr 7451, 99 kr 

Omdöme: Generöst med drag av vinbär, kryddor och lite lakrits. Passar bra till renskavsgryta med svamp.

Betyg: 4 av 5

2018 Río Claro Reserva Carmenère, Chile, nr 2301, 89 kr

Omdöme: Generöst ekovin med drag av vinbär, örter och en touch vanilj. Mjukt och smidigt. Gott till en kycklinggryta med svamp och bacon.

Betyg: 3 av 5

2018 Saint Clair Origin Pinot Noir, Nya Zeeland, nr 16015, 109 kr

Omdöme: Saftigt och mjukt avrundat med toner av mogna bär och liten vaniljkrydda. Fint till pestogratinerade kycklingfiléer.

Betyg: 3 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!