Vinprofilen: ”Ordet som alla vill skylta med”
Äntligen. Systembolaget ska nästa år införa en ny märkning för viner: Hållbart val. Det är inte en dag för tidigt. Begreppet hållbart när det gäller vin sprider sig nämligen i rasande takt som ett buzzword – alltså ett effektivt slagord i kampanjer. Och det utan att annonsörerna har någon koll, eller vill ha koll, vad det egentligen handlar om.
För tio år sedan tänkte nog de flesta på hållbart som just något som håller bra. Alltså inte går sönder så lätt. Men faktum är att begreppet, på engelska sustainable, myntades av FN redan 1987. Definitionen var ’’En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov’’. Varje generation ska alltså lämna över en planet som helst är bättre än den vi fick ta över.
Avgörande för vinindustrins överlevnad
I dag har i synnerhet vinindustrin tagit till sig detta – eftersom det är avgörande för deras överlevnad. Det handlar om allt från vinodling, markskötsel, bevattning, växtskydd och ekosystem till energieffektivitet, vatten och luftkvalitet, återvinning, social rättvisa och även samhällsansvar. Målet är att skapa ett hållbart koldioxidneutralt samhälle.
Hållbar vinproduktion sprider sig nu över världen. Allt fler länder och regioner har ett kvalificerat certifieringssystem. I Kalifornien och på Nya Zeeland är ”sustainable” redan dominerande. Till och med i Bordeaux finns en certifiering.
Skyltar med ordet för att sälja mer
Du kan alltså vara säker på att begreppet hållbart vin kommer synas allt oftare. Problemet är då att många bara skyltar med ordet för att sälja mer – renommésnyltning helt enkelt. Dessvärre är det inte förbjudet att använda ordet – utan att leva upp till något – än. Liksom det inte är förbjudet att kalla ett vin för naturligt. Men du får inte kalla ett vin för ekologiskt om det inte är certifierat.
Det är här Systembolaget kommer in. De genomför nu ett stort arbete med att definiera vad som krävs av ett vin för att få använda märkningen ”hållbart val”. Det handlar bland annat om att vinet ska vara miljöcertifierat, ha en klimatsmart förpackning och leva upp till grunderna när det gäller socialt ansvarstagande och spårbarhet.
Jag ser fram emot detta. Synd bara att Systembolaget agerat sent och långsamt. Lanseringen av märkningen kan nämligen dröja ända till slutet av nästa år. Men det är som det är med monopol – utan konkurrenter som hetsar på har man sällan bråttom.
Mikael Mölstad är en välkänd vinprofil och bland annat skribent i magasinet Allt om Vin. Han är också aktuell med boken Stora Vinskolan och podden Vinskolan.