Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: 270448728

Så blir du manipulerad att gilla vinerna du köper

Visste du att många viner manipulerar ditt belöningssystem? Allt för att du ska gilla dem mer – kanske dricka mer – åtminstone köpa oftare. Dessa effekter är väl studerade när det gäller processade livsmedel. Faran med ultraprocessade livsmedel har debatterats den senaste tiden – med all rätt. Dessa livsmedel är skapade för att se aptitliga ut och för att i synnerhet smaka gott, ju godare desto bättre.

Men vad är det då som gör ett livsmedel godare. Ja, det vet livs- medelsforskarna mycket om. Det handlar om smaken av socker och fett i kombination – en relation som inte finns någonstans i naturen. Samtidigt som det smakar ”jättegott” är det också den kombination som gör oss feta. Tester har visat att om möss får i sig denna superkombo blir de snabbt smällfeta. 

Det knepiga är dock att få gillar livsmedel som smakar för sött, eller för fett. Och det har livsmedelsföretagen exakt koll på. Det vet hur man testar fram den exakta relationen och nivån av socker och fett där provsmakare bara tycker det är gotti-gott. Det blir fullträff i hjärnans lyckocentrum. 

Vin går att processa med socker och alkohol

Även vin går att processa nästan på samma sätt. När vin produceras industriellt är det nämligen möjligt att styra smaken så att kunderna tycker att det smakar just ”jättegott”. Då handlar det inte om fett och socker – men väl alkohol och socker. 

Genom att trycka upp sockernivån och balansera med lagom alkohol och extrakt får man ett vin som inte upplevs som sött och bara smakar gotti-gottgott. 

Sockerhalten finns angiven

Vilka viner handlar det då om? Det är både flask- och box- viner. Det är bara att titta på Systembolagets storsäljare och jämför med sockerhalten. I dag finns den angiven för både rött och vitt vin och numera anges sockerhalten som gram per 100 ml, vilket gör att siffran är ungefär motsvarande procent per liter. Med andra ord: står det 0,9 gram/100 ml betyder det cirka en procent socker i vinet. Ett bra torrt vin ligger annars under 0,3 gram socker. 

Mer alkohol döljer sockerhalten

Ett vin med en procent socker eller mer behöver ha en alkoholnivå på närmare 15 procent. Detta för att inte upplevas som sött. Du kan ju prova vissa tyska viner som har kring en procent socker men bara 11-12 procent alkohol. De upplevs ha en tydlig sötma. 

Det finns alltså både livsmedel och viner som direkt siktar in sig på ditt belöningssystem. Men lösningen är enkel. Undvik processad mat och massproducerade box- och flaskviner.