Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
"Fruktvinsindustrin inklusive vin gjord på druvor skulle skapa tusentalsjobb på landsbygden", skriver Mikael Mölstad i sin krönika.
"Fruktvinsindustrin inklusive vin gjord på druvor skulle skapa tusentalsjobb på landsbygden", skriver Mikael Mölstad i sin krönika.
"Fruktvinsindustrin inklusive vin gjord på druvor skulle skapa tusentalsjobb på landsbygden", skriver Mikael Mölstad i sin krönika.
Historiskt sätt har vi i Sverige producerat vin på
Historiskt sätt har vi i Sverige producerat vin på
Historiskt sätt har vi i Sverige producerat vin på
1 AV 2
"Fruktvinsindustrin inklusive vin gjord på druvor skulle skapa tusentalsjobb på landsbygden", skriver Mikael Mölstad i sin krönika.
Foto: Stock Adobe
2 AV 2
Historiskt sätt har vi i Sverige producerat vin på
Foto: Stock Adobe

Mikael Mölstad: Gårdsförsäljning är vägen framåt

Allt om Vins krönikör Mikael Mölstad om en näringsggren som bara väntar på att få blomstra. 

Mikael Mölstad

KRÖNIKA

Jag har en lysande idé till den nya regeringen, när vi nu får någon. Det finns nämligen en hel näringsgren i Sverige som bara väntar på att blomstra. Det handlar om svensk fruktvinsindustri vilket även inkluderar vin gjord på druvor. En verksamhet som kan skapa tusentals nya jobb på landsbygden. Det kommer också garanterat bli en turistmagnet. Vilken politiker vill säga nej till sådant? Och dessutom: produktionen är både närproducerad och klimatsmart. Det finns bara en hake: regeringen måste tillåta gårdsförsäljning. Och med fruktvinsindustrin som grund skulle det funka alldeles utmärkt – utan att hota vare sig folkhälsa eller EU.  

Gårdsförsäljning av öl blir problematisk 

Min tanke är att det ska finnas en certifiering för alla som vill bli gårdsförsäljare. Varje producent ska helt enkelt kunna garantera att frukten till deras drycker bara kommer från egna odlingar. Själva gårdsförsäljning ska även ske i anslutning till odlingarna. Därmed blir det ordning och reda på ursprunget. Dessutom utesluter det ölproducenter, då de knappast kan garantera att kornet och humlet är lokalproducerat. Öl är ju normalt inte heller en fruktbaserad dryck. Varför vill jag utesluta öl? Jag tror att gårdsförsäljning av öl kan bli problematisk.

I grunden handlar svensk fruktvinsindustri om att producera jästa drycker på olika frukter. Den växande verksamheten med druvviner är en del av detta. Annars är denna industri mest känd genom äppelcider och äppelvin. Men historiskt sett har vi i Sverige producerat vin på alla svenska frukter som kan jäsas till en alkoholdryck. Och kanske mest intressant är att fruktvinsindustrin har varit mycket stor i Sverige ända till att Vin & Sprit började monopolisera produktionen av alkoholdrycker för hundra år sedan. Den framgångsrika fruktvinsindustrin försvann därmed. En produkt överlevde dock fram till 1970-talet: Knutstorps Sparkling, ett bubbelvin gjord på vita vinbär.

Överraskande för många är att två kända livsmedelsföretag i Skåne startade som fruktvinsproducenter. Det ena är Findus som grundades som Skånska Frukt-vin- & Likörfabriken i Bjuv. Det andra företaget är Önos i Tollarp. Det har namnet efter det grekiska ordet för vin: Oineus (som förstås blir önos på skånska). Önos var kända för viner på både blåbär och krusbär. De gjorde även svensk sherry och portvin.

Kvaliteten skulle bli fantastisk 

Ute i landet finns det nu hundratals odlare som inte skulle vilja annat än att dra i gång sin produktion av fruktvin Jag tror till och med att denna nygamla bransch skulle bli en chans till överlevnad på många håll i Sverige. Och jag är också övertygad om att kvaliteten skulle bli fantastisk med tanke på våra smakrika råvaror. Men det gäller att skynda på så inte all kunskap om denna produktion försvinner. Med andra ord: inför gårdsförsäljning. Ju snabbare, desto bättre.

LÄS OCKSÅ: Ska hela världen göra vin nu?