Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Nästan alla kända viner i världen har sina likheter i Kroatien, menar Rudolf Papac, Kroatiens absolut främsta vinkännare.
Nästan alla kända viner i världen har sina likheter i Kroatien, menar Rudolf Papac, Kroatiens absolut främsta vinkännare.
Nästan alla kända viner i världen har sina likheter i Kroatien, menar Rudolf Papac, Kroatiens absolut främsta vinkännare.
Viner på Plavac Mali dominerar i de södra delarna av den dalmatiska kusten – mellan Dubrovnik och Split.
Viner på Plavac Mali dominerar i de södra delarna av den dalmatiska kusten – mellan Dubrovnik och Split.
Viner på Plavac Mali dominerar i de södra delarna av den dalmatiska kusten – mellan Dubrovnik och Split.
1 AV 2
Nästan alla kända viner i världen har sina likheter i Kroatien, menar Rudolf Papac, Kroatiens absolut främsta vinkännare.
Foto: Mikael Mölstad
2 AV 2
Viner på Plavac Mali dominerar i de södra delarna av den dalmatiska kusten – mellan Dubrovnik och Split.
Foto: Mikael Mölstad

Kroatien – utforska unika druvor i turistparadiset

Kroatien är numera en av svenskarnas charterfavoriter, men hur är det egentligen med vinerna?

Allt om Vins Mikael Mölstad åker på en vinturné med start i Dubrovnik för att reda ut saken.

Mikael Mölstad

En av Kroatiens absolut främsta vinkännare heter Rudolf Papac. Till vardags basar han över en imponerande vinkällare med kroatiska toppnummer på restaurang 360 i Dubrovnik. Hans passion för viner går inte att ta miste på – och stoltheten över den kroatiska vinhistorien är stor:

– Nästan alla kända viner i världen har sina likheter i Kroatien och vilket vin det än gäller i Europa finns det en motsvarighet i Kroatien, förklarar Rudolf Papac.

En vinturné från Dubrovnik till Istrien

Efter en vinturné från Dubrovnik, över de grönskande öarna upp till Istrien i nordväst kan jag förstå honom. Var och en som besöker Kroatien upplever att det här finns en potentiell stormakt – både vad gäller vin- och matkultur. Även om en känsla av massproduktion på öststatsvis fortfarande överlevt på sina håll. På den kommunistiska Jugoslavientiden var det bara kvantitet som gällde.

– Vårt problem är att få känner till vad vi har – vi måste arbeta på att branda oss mot marknader som kan uppskatta den kvalitet vi kan erbjuda, menar Ivica Matošević, en av de stora vinprofilerna i Istrien.

Vinproduktion i Kroatien – en viktig näring

Ivica Matošević är liksom alla vinproducenter i Kroatien mäkta stolt över den långa vinhistorien. I dag vet man att druvor av vitis vinifera har odlats i landet sedan flera århundraden före Kristus. Läget mellan västra och östra Europa har alltid gjort landet till en smältdegel och en mötesplats för många kulturer. I inlandet dominerade turkar följt av habsburgare medan kustområden ända fram till Napoleonkrigen tillhörde Venedig.

Ända sedan medeltiden har vinproduktion varit en viktig näring. En mängd olika druvsorter har odlats – där alla haft sina förespråkare i ett land där olika klimatzoner och terroirer ställer olika krav. Som mest lär över fyrahundra druvsorter ha varit planterade på 1800-talet. Många har försvunnit sedan dess inte minst på grund av phylloxeran. Idag räknar man ändå med att det finns runt 130 av dem kvar.

Den mest kända druvan på Kroatien är Plavac Mali – en druva som många trodde var anfader till Zinfandel. Foto: SHUTTERSTOCK

Plavac Mali är den mest kända druvan

Den mest kända druvan är Plavac Mali – en druva som många trodde var anfader till Zinfandel. Det visade sig dock inte stämma. Anfadern är druvan Crljenak och just denna druva är också direkt upphov till Zinfandel och även Primitivo i Italien. Huruvida de är helt identiska diskuteras. Medan Plavac Mali alltså inte kan kalla sig Zinfandel – får numera Primitivo göra det. I Kroatien anser allt fler att Crljenak också kan få kallas Zinfandel.

Viner på Plavac Mali dominerar i de södra delarna av den dalmatiska kusten – mellan Dubrovnik och Split. Inte minst ute på de gröna öarna är nationaldruvan populär. Dalmatiens största producent heter Matuško på halvön Peljesac. Alla deras storsäljande viner som Postup och Dingač är gjorda på Plavac Mali. Deras toppviner håller god internationell nivå – även om det är uppenbart att det kan vara svårt att tygla de höga sockernivåer som Plavac Mali tenderar att få på dessa heta öar. Vinerna från Plavac Mali anses annars den bästa kärleksdrycken i trakten.

Druvan Grk – en klassiker i Kroatien

På ön Korçula finns en av Kroatiens mest spännande enklaver – åtminstone vad gäller vin. Runt omkring staden Lambarda odlas den urgamla druvan Grk. Namnet betyder antingen grekisk eller bitter, kanske hänger de båda tolkningarna ihop. Grk är en unik varietet med den ytterst ovanliga egenskapen att den bara har feminina blommor. Grk är även intressant då den trivs absolut bäst i riktigt sandig jord. Ju mer sand, desto bättre.

Maja Cebalo är vinmakare på familjens vinhus Cebalo. Hon har gjort sig till hela världens ambassadör för den unika druvan:

– För mig har Grk samma framtoning och även samma kapacitet som Viognier, vilket alla vet var en nästan okänd druva i Rhônedalen ända till den gjorde världssuccé, förklarar Maja Cebalo och tillägger stolt:

– Jag drömmer om den dag då Grk-druvan har blivit en internationell framgång, det är den värd.

Lokala viner på druvan Grk – likt Viognier

De lokala vinerna på druvan Grk uppvisar en rik aromatisk karaktär, en djup doft med päron och grapeskal och en bra kryddbitter avslutning. Likheterna med Viognier finns där – även om Grk-druvan har en mer distinkt bitterhet.

Största delen av Dalmatiens kustlandskap består av stora kulliga öar – och överallt odlas druvor. Och på de flesta öar ligger städer med en lång venetiansk historia – vilket märks på arkitekturen. Även om det finns många vingårdar i dessa delar av landet – och även i inlandet bakom kustbergen – är denna produktion liten i jämförelse med Istrien.

Majoriteten av viner kommer från Istrien

Av all vinproduktion i Kroatien kommer sjuttio procent från regionen Istrien i nordväst. Denna del av landet hänger nära ihop med Italien vilket påverkat kulturen. Många är tvåspråkiga – italienska och kroatiska – och de flesta känner större samhörighet med norra Italien än med inlandet och de sydliga dalmatiska regionerna. Den italienskinspirerade matkulturen vårdas väl – och för matroade har detta område fått ett rykte som Medelhavets dolda gourmetskatt. Inte minsta för den vita tryffelns skull.

I motsats till södern där de blå druvorna dominerar, är detta främst ett vitvinsområde. Signaturdruvan är Malvasia som dominerar så pass mycket att den kan betraktas som landets gröna nationaldruva – där Plavac Mali är den blå motsvarigheten.

Signaturdruvan I Istrien är Malvasia, som dominerar så pass mycket att den kan betraktas som landets gröna nationaldruva. Foto: SHUTTERSTOCK

Familjen Degrassi dominerar i regionen

Dominanten i regionen är Degrassi. Anfäderna kom från italienska Padova för 400 år sedan. Denna familj tillhör de som startade vinrevolutionen i Istrien i modern tid. I dag odlar de flest druvor av alla – och de marknadsför ett tjugofemtal olika viner där hälften är röda och hälften vita. 

De gör också en del söta viner på Muskatdruvan.

En av de mest intressanta producenterna i Istrien är annars Kabola, nära den slovenska gränsen. Där har familjen Markežić i allra högsta grad gått tillbaka till vinets rötter. Efter att ha producerat vin i en modern anläggning har de nu byggt nygammalt – genom att använda den urgamla tekniken med nedgrävda amforor. Denna vinifikationsteknik har överlevt i Georgien – och det är också därifrån som dessa jättelika krus om 2 000 liter importerats.

Hela produktionen är biodynamisk

Hela produktionen är biodynamisk och fermenteringen försiggår i de nedgrävda amfororna med begränsad lufttillförsel. Hela processen med jäsning kan pågå under 6-7 månader. De vita vinerna jäser med skalen kvar vilket ger viner med en ambrafärgad ton – som drar mot orange. Vilket gett vinerna sitt namn: orangea viner – och gjort dem populära i naturvinssammanhang,

Istriens mest mångkunniga vinproducent heter Ivica Matošević. Hans viner har gjort succé i Kroatien – redan 1998 fick han pris för bästa vin i landet. Ivica Matošević kom sent in i vinbranschen efter att ha haft en karriär som ingenjör inom landskapsvård, varit politiker och senare studerat biokemi i Italien. Det var där i Friuli som hans intresse vaknade. Han satsade på vinstudier och blev även sommelier. Han började producera vin i liten skala på 1990-talet under svåra förhållanden i krigets skugga.

– Jag började i ett garage i Pula, det kändes mera rock’n’roll än att bo på en vingård.

I dag har han dock skapat ett större vineri på ägorna där hans mormor hade hus – och där han spenderade sin barndoms somrar.

– Min mission är att utveckla Istrien som en region för vin, olja och gastronomi – där har vi en stor framtid om vi sköter oss rätt.

Istriens vinkultur satsar på ekologi

Ivica Matošević understryker hur livaktig Istriens vinkultur är och att många av de 125 producenterna arbetar intensivt för att öka kvaliteten och kunskapen om vinerna. Ivica menar att det finns ett trettiotal producenter som gör högkvalitativa viner – och minst 5-6 av dem är internationellt gångbara.

– Druvan för framtiden är definitivt Malvasia, förklarar Ivica Matošević, den ger ett vin med egen karaktär och med möjlighet till ryktbarhet långt utanför gränserna.

Det viktiga för Ivica Matošević är dock att de satar på ekologi och autentiska viner som inte försöker ställa in sig med enkla medel hos en internationell publik.

– Vi måste bygga vårt varumärke Istrien utifrån kvalitet och särart, vi ska vara unika utan att bli svåra att förstå.

Hemmamarknaden kommer alltid att vara grunden för framgång. Men utan internationella succéer kommer vi att få problem, menar Ivica Matošević.

Den är inte utan att den kroatiska vinindustrin står inför stora utmaningar inför valet mellan kvantitet och kvalitet. Men genom landets EU-inträde 2013 har ändå dörrarna öppnats till en gigantisk marknad som ligger bara några mil bort från Ivica Matošević anläggning.

Fotnot: Artikeln publicerades i Allt om Vin, maj 2016.