Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Näthandeln kommer troligtvis att öka under semestern, skriver Allt om Vins Mikael Mölstad i sin krönika.
Näthandeln kommer troligtvis att öka under semestern, skriver Allt om Vins Mikael Mölstad i sin krönika.
Näthandeln kommer troligtvis att öka under semestern, skriver Allt om Vins Mikael Mölstad i sin krönika.
Näthandeln kommer troligtvis att öka under semestern, skriver Allt om Vins Mikael Mölstad i sin krönika. Foto: Adobe Stock

Experten: Systembolaget får se upp för näthandeln

När Sveriges vinälskare flyttar ut till sina sommarställen på semestern innebär det nya utmaningar för Systembolaget. Allt om Vins Mikael Mölstad funderar i sin krönika på om näthandeln kanske vinner i sommar. 

Mikael Mölstad

Ska du bo på landet i sommar? Det vill säga någonstans på svenska landsbygden. Då är du förmodligen en bra bit från närmaste tätort. Och därmed: fjärran från ett Systembolag. Är du nöjd med denna situation varje sommar? Jag tvekar. Jag vet att det finns en stor irritation över allt detta. Vilka är då alternativen, om du vill hålla dig till Systembolaget? Ja, antingen får du släpa med allt från stadens större butik (i en redan fullproppad bil). Eller får du ge dig i väg några timmar till en närliggande systembolagsbutik – oftast med ett sortiment som inte gör någon vinvän glad (jämfört med vad som erbjuds i storstaden). 

LÄS OCKSÅ: Mikael Mölstad om den bleka rosévinstrenden  

Men Systembolagets har ju ombud i hela landet? Dessa ombud som ska serva folk i trakter där det inte bor tillräckligt med folk. På vintern, alltså. På sommaren ökar ofta kundunderlaget tiofalt. Men ombudens service blir inte bättre för det. De flesta får nämligen bara leverans en speciell dag i veckan. Och du måste beställa minst två dagar innan. Som exempel: för leveranser på fredag måste beställning vara inne senast kl 23.59 på onsdagen. Eller för att vara exakt: senast en sekund före 00-slaget till torsdag. Är du en sekund för sen får du vackert vänta på leverans till fredagen därpå – alltså nästan tio dagar.

Men även om du har koll på mobilklockan är det inte säkert du får någon fredagsleverans. Det beror nämligen på. Ett vanligt rödtjut på box eller en flaska standardvodka går kanske bra. Själva säger de att varor ur ordinarie sortimentet ska levereras på 2-4 dagar – förutsatt att ditt ombud får leverans under dessa dagar. Är det en beställningsvara kan det dröja 8-10 dagar – beroende på leverantören. Och dessutom levereras varorna bara när allt i din beställning har nått depån. Därefter kan det skickas till ombudet enligt deras leveransschema. Dessutom ska du hinna till ombudet under Systembolagets öppettider. Jo, du läste rätt. Ditt lilla närlivs vanliga öppettider gäller alltså inte för att hämta alkohol. 

Det är inte konstigt att allt fler upptäcker näthandeln för vin. Den levererar oftast snabbare än Systembolaget

Med andra ord: Det kan ta veckor innan du får dina buteljer. Resultat: Om några vänner ringer på torsdag och vill komma till helgen får du vackert bege dig till en riktig butik. Men, tänker du, Systembolaget har väl hemleverans också? Nja, men det kräver också massa logistik och ledtider. Likt detta med ombuden. Och dessutom gäller det bara i sex av våra 21 län. Det är nämligen fortfarande en försöksverksamhet (sedan 2012!)

Sådant är faktiskt läget för dig som är på landsbygden under sommaren. Det är därför inte konstigt att allt fler upptäckt näthandeln för vin. De levererar oftast snabbare än Systembolaget och direkt till tomtgränsen. Och dessutom varje dag. 

E-handeln växer så det knakar. Nu ligger den på tio procent. Men för varje sommar blir det minst en extra procent. Även för vinets näthandlare. Systembolaget får se upp.

LÄS OCKSÅ: Vintappar på Systembolaget - krönika av Mikael Mölstad 

Fotnot: Detta är en krönika som grundar sig på skribentens personliga åsikter.