Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Mikael Mölstad.
Mikael Mölstad.
Mikael Mölstad.
1 AV 2
Foto: Lucky Business
2 AV 2
Mikael Mölstad.

Experten: ”Ekologiskt vin är ingen kvalitetsbeteckning”

Vad hände egentligen med den ekologiska trenden och hur ser framtidens hållbara trender ut? 

Vinexperten Mikael Mölstad funderar och delar med sig av sina tankar i en krönika. 

Mikael Mölstad

Det svåraste att förutse är framtiden. Jag vet, eftersom jag för runt tjugo år sedan påstod att ekologiska viner är det enda som gäller i framtiden. Ekologiskt skulle vara så vanligt att det inte ens behövdes märkas ut. Det skulle bli enklare att tvinga de få oekologiska producenterna att märka ut sina viner med en varning för att de var just icke ekologiska. Det blev inte så. Och dessutom tog det många år innan duktiga vinproducenter överhuvudtaget ville marknadsföra sina viner som ekologiska. De första producenterna som basunerade ut detta var nämligen de som inte gjorde speciellt bra viner – fast druvorna var ekologiskt odlade. 

Ekologiskt är inte en kvalitetsbeteckning

Ekologisk är alltså inte någon kvalitetsbeteckning. Certifieringen säger bara att producenten är anpassad till det ekologiska regelverket. Ett ekologiskt vin kan vara precis lika dåligt gjort som vilket annat vin som helst. (Vilket för övrigt gäller alla appellationsbeteckningar). För många vinvänner blev därför en ekomärkning mer en varningssignal än ett lockrop. Det tog många år innan det vände och de duktiga producenterna ville marknadsföra sina kvalitetsviner som ekologiska.

Naturvin som luktar hamsterbur

De är som med naturviner i dag. Bara för att någon kallar sitt vin naturvin behöver det inte smaka gott. Vilket har bevisats många gånger. Resultatet har blivit att många som fått ett glas under näsan som luktar hamsterbur aldrig kommer att dricka ett naturvin igen. Idag har dessa hamsterviner nästan försvunnit. Istället har duktiga producenterna som också gör naturvin vågat träda fram. Detta är början på en spännande utveckling av vinproduktionen. Mot mer autentiska viner. 

Ekologiskt blev kidnappat

Med ekologi går det precis åt andra hållet. Det blev inte som jag förutsade. Istället blev begreppet ekologisk (organic på engelska) kidnappat av de som gör massproducerade viner – ofta på södra halvklotet. Resultatet blir billiga viner som marknadsförs med främsta argument att de är just organic. Samtidigt har hela den ekologiska rörelsen blivit alltmer ointressant för unga miljövänner. För de som kämpar mot klimathotet på jorden handlar det om koldioxidutsläpp, noll-avfall och hållbar produktion och då är ekologisk inte viktigt längre. Många forskare anser till och med att ekologisk odling kan vara negativt för miljön.

Hållbart – inte sökbart

Dagens stora trender är alltså naturvin och hållbar (sustainable) vinproduktion. För båda trenderna väntar en ljus framtid till glädje för alla oss som gillar naturligare viner och klimatsmartare vinproduktion. Detta måste väl Systembolaget hänga på? Nja problemet är naturviner inte är certifierade och kommer svårligen att bli det – medan hållbar vinproduktion bygger helt på certifiering. Då tycker jag att det är märkligt att man på Systembolagets webb kan söka på naturvin – och få massor av träffar. Men söker jag på hållbara viner får jag noll träffar. 

Tumme upp:

• Naturliga orange viner från Slovenien och Georgien

• Lätta fruktiga viner på druvan gamay från Beaujolais

Tumme ner:

• Överekade, fruktstinna viner med eldig alkohol

• Viner med nydesignade etiketter som ska gammaldags ut

Mikael Mölstad är återkommande krönikör och skribent i bland annat Allt om Vin. Han har gett ut flera vinböcker och är även grundare av krogbibeln White Guide.