Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Vinskribenter>Maya Samuelsson

Publicerad 13 mar 2018 08:54

Tv-profilen blir ny vinexpert på Allt om Vin

Maya Samuelsson, 30, är Allt om Vin:s nya vinexpert.

Maya Samuelsson, 30, är Allt om Vin:s nya vinexpert.

1/2

Foto: Maya Samuelsson

Viner gjorda på druvan pinot noir hör till Mayas favoriter.

Viner gjorda på druvan pinot noir hör till Mayas favoriter.

2/2

Foto: Colourbox

Maya Samuelsson, 30, har bokstavligen vuxit upp med vin. 

18 år gammal utbildade hon sig till sommelier. 

Elva år senare utbildar hon andra och pratar om vin i TV4:s Nyhetsmorgon.

Nu är hon också ny vinexpert på Allt om Vin.

– Det är oftast när vi reser som vi upplever att vin och mat smakar gott tillsammans. Och det är inte konstigt, för både vin- och matkulturen har vuxit upp tillsammans. Det är därför ett enkelt vin i karaff till en bit mat på en bistro smakar så gott. Smakerna lyfter varandra.

Maya Samuelsson brinner för att sprida kunskap om vin. Och till alla nybörjare har hon ett tips! Börja lära dig hur olika druvsorter smakar.  

– Köp några flaskor vita viner och röda viner som innehåller en druva vardera, så att du kan börja lära dig jämföra smakerna från olika sorters druvor. 

LÄS OCKSÅ: Lufta vin - därför ska du göra det 

Tre veckor i kylen

Du behöver så klart inte dricka upp allt samtidigt. 

– Vin håller länge i kylen. Om man tar ett par glas ur flaskan och ställer in den i kylen håller vinet i tre veckor.

Tricket är att smaka olika viner bredvid varandra, för att kunna jämföra smaker och hitta vinet du gillar.

– Om du druckit ett vin med en speciell druva till helgen och väntar till nästa helg för att dricka vin från en annan druva, minns du inte smaken. 

Själv har hon några klara druvfavoriter:

– Pinot noir är en druva som går att göra mycket med. Både lätta och medelfylliga rödviner, samt champagne. 

Favorit är riesling

Bland de vita vinerna är riesling-druvan en favorit. 

Vin handlar för henne om mycket känslor och upplevelser. Det är en lycka att få andra förstå att vin inte bara är vin, utan att det finns stora skillnader.

Andra favoriter är sherry och champagne. Men där handlar det om andra tillverkningssätt.

LÄS OCKSÅ: Så öppnar du din flaska bubbel 

– Jag kan krypa upp i soffan med en tjock bok om champagne. Även fast jag kan ganska mycket finns alltid mer att lära sig, säger Maya

Det blir roligare ju mer man kan om vin. Och det blir roligare att dricka vinet också, menar hon. 

Men själv spottar hon mest. 

– Det måste man om man är på vinprovningar. Jag kan testa 100 viner på en dag, säger hon. Och då kan man inte svälja.

Det har blivit många besök i vinländer och på vingårdar, sen första besöket då hon var sex månader gammal.

– Pappa studerade och hamnade av en slump på ett jobb på Systembolaget som 18-åring.

LÄS OCKSÅ: Håkan Larssons blogg om vin och mat

Där väcktes hans livslånga intresse för just vin. I dag driver hela familjen Samuelsson företaget Vinkällan. Ett utbildningsföretag som utbildar på alla nivåer, från vinintresserade nybörjare till mer avancerade sommelierkurser.

– Att lära sig mer om vin är som att lära sig ett nytt språk.

Ju mer man kan desto roligare är det att dricka vinet.