Vinexperten om den japanska risbrygden sake

Vinexperten slår hål på myter om sake

Sake, är en spännande japansk dryck.

I Japan dricker man den till maten. Och sake kan serveras både varm och kall.

Vinexpert Maya Samuelsson serverar den gärna svalt och helst till asiatisk mat.

- Då passar sake utmärkt.

Myterna är flera om den japanska drycken.

– Det är inte ett brännvin. Och det är inte ett vin. Utan det är en risbrygd, säger Maya Samuelsson.

Det är alltså inte 40 procentig sprit man dricker när man dricker sake. Utan en risbrygd som innehåller ungefär 15 till 18 procent sprit.

Tillverkningen liknar mer som att brygga öl. Man börjar med att polera riset för att sen tillsätta jäst. Låta brygden jäsa och lagra. Innan den hälls på flaska.

Vi uttalar det också fel, menar Maya Samuellsson. 

– Det uttalas inte ”saké” utan ”sacke”.

En av Maya Samuelssons favoriter bland sake-sorterna kallas ginjo. Den har smak av frukt och banan. Själv föredrar hon att servera den svalt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!