Allt om Vins nya provningsgrupp, Linda Pérez, Gunilla Hultgren Karell och Andreas Grube.
1 av 3: Allt om Vins nya provningsgrupp, Linda Pérez, Gunilla Hultgren Karell och Andreas Grube. Foto: Cornelia Nordström
Vingruppens omdömen och betyg på vinerna hittar du i magasinet Allt om Vin och här på sajten.
2 av 3: Vingruppens omdömen och betyg på vinerna hittar du i magasinet Allt om Vin och här på sajten.
Vinprovargruppen testar både budget och lyxviner i Systembolaget hela sortiment, även ur beställningssortimentet.
3 av 3: Vinprovargruppen testar både budget och lyxviner i Systembolaget hela sortiment, även ur beställningssortimentet.

Allt om Vins experter hittar vinfynden åt dig

Här är nya vinprovargruppen som testar allt, från budget till lyx, i Systembolagets hela sortiment.

Alla tre, Linda Pérez, Gunilla Hultgren Karell och Andreas Grube, har tillsammans ungefär 90 års erfarenhet av deras gemensamma passion – vin.

De doftar, gurglar och spottar för att hitta fynden åt dig. Deras omdömen och betyg på vinerna hittar du i magasinet Allt om Vin och här på sajten. 

Varje år testar de 10 000 viner från Systembolagets hela sortiment. Inte bara alla viner som står på hyllorna utan också vinerna som finns i beställningssortimentet.

Här berättar alla tre om hur intresset för vin började och varför de valt att på heltid ägna sig åt vin.

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på Allt om Vin - Sveriges största vinmagasin med vintips, inspiration och fördjupande reportage. 

Andreas Grube har tillhört Allt om Vins provningsgrupp i ett par års tid. Foto: Thomas Hjertén

 

Andreas Grube

Andreas Grube, 45, är en mångårig journalist med bakgrund inom nyhetssvängen. Sommelierutbildad med nyligen avklarad WSET Diploma. 

Kul kuriosa: Han är också musiker som genom åren gjort såväl pop som filmmusik, liveturnéer och teatermusik. Nyligen vann han tv-priset Kristallen som medlem i humorkollektivet Grotesco.

Hur föddes vinintresset?: Det har nog alltid funnits där mer eller mindre, jag har länge varit fascinerad av doft- och smakupplevelser. Intresset växte med tiden till passion och till slut bestämde jag mig för att plugga vin så att jag kunde ägna mig åt vinets värld på heltid.

Mest fascinerande vinstil?: Det pendlar och varierar över tid. Just nu är jag inne i en ”klassisk” fas, har helt snöat in på typ Bordeaux och Côte-Rôtie. Fascineras också över utvecklingen i länder som Australien och Argentina, där man krossar fördomar genom att göra supereleganta och fräscha viner i modern stil.

Inspiratör i vinvärlden?: Jag blir inspirerad av människor som kombinerar kunskap med passion, och där finns det många. Madeleine Stenwreth, Rajat Parr och Mark Andrew för att nämna några. Bland skribenter är jag väldigt förtjust i brittiske legendaren Oz Clarke, han lyckas vara både personlig, rolig och pedagogisk när han skriver.

Största vinupplevelse hittills?: Ofta är det tillfället som gör upplevelsen bra, så jag säger delad förstaplats på följande: dels en Dom Pérignon 1973 som vinmakare Richard Geoffroy knäckte under en intervju jag gjorde nere i Champagne, dels ett halvliterstort vinglas husets sura blask på kvällen efter en knäpp dag i Italien, med bilolyckor, poliser och sjukhusbesök…

Bästa nybörjartipset?: Skit i regler och andras åsikter. Det viktigaste är att hitta vad du själv verkligen gillar, så våga experimentera och testa dig fram. Lita på dina egna smaklökar. 

LÄS OCKSÅ: Tester och inspiration med Andreas Grube  

Gunilla Hultgren Karell har betygsatt viner under många år. Foto: Thomas Hjertén

 

Gunilla Hultgren Karell

Gunilla Hultgren Karell, 58, är uppvuxen utanför Vingåker i Sörmland.  Formell utbildning: fil kand från Uppsala universitet och journalistutbildning från Poppius. Har jobbat i vinvärlden på olika sätt sedan 1980-talet. 

Hur föddes vinintresset?: När jag fick jobb på Systembolagets marknadsavdelning i mitten på 1980-talet. Från ett totalt ointresse till ett brinnande intresse på en månad ungefär.

Mest fascinerande vinstil?: Den eleganta stilen som är både komplex och lättillgänglig.

Inspiratör i vinvärlden?: Det finns många och jag tänker särskilt på några i gänget som startade svenska sommelierföreningen - Ann Burgaz och Ia Orre. Jag lärde mig enormt mycket av dem, både kunskapsmässigt och sättet att förhålla sig till vin. 

Största vinupplevelsen hittills?: Omöjligt att svara på! Jag har haft ynnesten att få möjlighet att prova alldeles fantastiska viner och kan omöjligt rangordna dem. Men jag kommer ihåg tillfället då jag för första gången förstod att röd bourgogne kunde vara himmelskt. Efter att ha testat det ena sura, snipiga och dyra vinet efter det andra kom en fullträff – jag såg ljuset och förstod vad alla babblat om.   

Bästa tipset till nybörjare i vinvärlden?: Var nyfiken och våga lita på din egen smak. Läs på om vinerna du provar, då får man bättre förståelse och kan börja bygga upp sina egna referenser.

LÄS OCKSÅ: Tester och inspiration med Gunilla Hultgren Karell 

Linda Pérez är ny medlem i provningsgruppen. Foto: Cornelia Nordström

 

Linda Pérez

Linda Pérez, 37, är ny skribent på Allt om Vin. Hon gick ut Grythyttans restauranghögskola 2007. Har haft diverse härliga restaurangjobb sedan dess, bland annat på Mathias Dahlgren, dåtida Frantzén, Mistral och Esperanto. 2014 gick hon en journalistutbildning på Poppius och har skrivit om dryck sedan dess.

Hur föddes vinintresset?: Jag såg faktiskt en intervju med Carl Jan Granqvist i TV, blev fascinerad och sökte till Grythyttan. Där uppe i skogarna träffade jag vinet. Och det gick rakt in i mitt hjärta.

Mest fascinerande vinstil?: Den personliga, jordnära och nyanserade vinstilen. Men därutöver så har jag och chablis en mycket nära relation.

Inspiratör i vinvärlden?: Mischa Billing för hennes konstnärliga näsa. Ulrika Karlsson för sitt enorma driv och engagemang. Mina närmaste vänner för att det är så gott att dricka vin med dem.

Största vinupplevelsen hittills?: Tog in en flaska Raveneau Les Clos 2005 en  gång i Köpenhamn. Vinet var ungt, fick massor av luft men vägrade tala. Tur vi var i Danmark- servitören skickade med flaskan hem och den åkte fram långt senare igen, en sen kväll i Stockholm. Tålamod gjorde vinet till en dröm. Det talar till mig än i dag.

Bästa tipset till nybörjare i vinvärlden?: Var nyfiken och lyssna till din upplevelse av ett vin, inte andras.

LÄS OCKSÅ: Tester och inspiration med Linda Pérez 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!