Hur mycket vin ska man hälla upp i glaset?

Gunilla Hultgren Karell svarar på frågan om hur mycket vin man ska hälla i glaset.

Foto: Adobe Stock

1 av 2: Gunilla Hultgren Karell svarar på frågan om hur mycket vin man ska hälla i glaset.

Vinexpert Gunilla Hultgren Karell svarar på läsarfrågor.

2 av 2: Vinexpert Gunilla Hultgren Karell svarar på läsarfrågor.

Hur mycket vin man ska hälla upp i glaset?

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår Vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Vem av oss har rätt om hur mycket vin man ska hälla upp?

Hej! Vi har blivit lite oense om hur mycket rödvin som ska hällas upp i ett vinglas när man serverar gäster på en middag. Jag tycker det känns snålt att bara hälla upp lite, men min kompis säger att det är så man ska göra. 

/Erika och Marie

LÄS OCKSÅ: Hur många glas behövs till en bättre middag? 

Vinexpert Gunilla Hultgren Karell svarar:

Hej! Som vanligt är det en smaksak. Det beror också på vilken typ av vinglas man har och vilken typ av vin. Men en tumregel brukar vara att inte hälla i för mycket i glaset på en gång. En fjärdedel i glaset kan räcka och det beror på att i princip alla viner, billiga som dyra, mår bra att komma i kontakt med luft. 

Så med ett inte alltför överfyllt glas kan luften komma i kontakt med vinet, det är lätt att snurra runt vinet i glaset utan att det skvimpar ut och då kommer vinet att snabbluftas och få en än mer generös och nyansrik smak. 

Gör ett litet test själva och känn efter om ni uppfattar samma vin i ett helt fyllt glas och ett med mindre vin på samma sätt. Sedan får ni avgöra vem som hade rätt! 

Vänliga hälsningar, Gunilla. 

MEJLA DIN FRÅGA TILL: alltomvin@expressen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer