Vinprofilen Håkan Larsson: Skål och tack för mig!

Goda vänner! Håkan Larsson, till höger, med Andreas Grube - numera ansvarig för vinprotokollen från Allt om Vins provningsgrupp.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Goda vänner! Håkan Larsson, till höger, med Andreas Grube - numera ansvarig för vinprotokollen från Allt om Vins provningsgrupp.

Efter 26 år med näsan i blöt lämnar Håkan Larsson vinscenen och avskedsskålar i en älsklingschampagne. 

Andra har också läst

I över ett kvartssekel har jag fått vara med och guida svenska vinälskare till de bästa köpen och kombinationerna – först i Allt om Mat, sen i Allt om Vin. Utvecklingen har varit fantastisk. Så gott som allt i den svenska vinvärlden är bättre nu än när jag började 1993: sortimentets storlek, bredd, djup, konsumenternas kunskap…

Över 100 000 viner har passerat mina smaklökar under tiden. Några som lämnat positiva spår har jag tipsat om på denna sida, viner från producenter som inte bara hållit en hög och jämn kvalitet utan också utvecklats. 

2012 Loius Roederer Brut Vintage, nr 76510, 619 kronor.

Vinet jag valt för min avskedsskål med er, kära läsare, är ett skolexempel på detta. Louis Roederer har alltid funnits med i champagnetoppen, men har de senaste åren vuxit en klass till. Deras ”standardcuvée” är bäst av de kända husen, och årgångsvinet från 2012 det största fyndet i hela Systembolagets ordinarie utbud. Strålande balanserat, elegant, både finstämt och charmerande. Många år i källaren återstår till det når sin peak, men njutbart är det redan nu.

Själv betraktar jag mig som färdiglagrad, och väljer att pensionera mig innan oxidtonerna blir alltför markanta. Det har varit ett stort privilegium att stå till tjänst – skål och tack!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!