Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Vinskribenter>Håkan Larsson

Publicerad 26 nov 2017 19:00

Välkända vinexperten har börjat blogga på Allt om Vin

Håkan Larsson är ny bloggare på Allt om Vin.

Håkan Larsson är ny bloggare på Allt om Vin.

Foto: Allt om Vin

Håkan Larsson har arbetat med mat och vin i över 25 år, skrivit flertal – och prisade – kokböcker och nu landat i den briljanta idén att blogga för Allt om Vins räkning.

Vi tog ett snack med honom om bakgrund, vinfilosofi och ambitioner.

Håkan, hur halkade du in på vinfronten?

– Det var på 80-talet då jag började arbeta på magasinet Allt om Mat. 

– Där fanns redan då en gedigen bevakning utav mat och vin, och jag arbetade som redigerare. Det var då, när jag korrekturläste och vässade texter, som jag kom i kontakt med vin. Det gjorde jag i sammanlagt 12 år, vilket var väldigt lärorikt. Och sedan 1992 har jag arbetat heltid med vin och mat.

Vad har hållit dig kvar i alla år?

– Det är den fantastiska utvecklingen som ständigt rör på sig. Den svenska maten är världsklass, och vi har gått från öl och brännvin till en av världens mest vinkunniga nationer. Det är otroligt att få följa, då det är en brant och stadig kurva uppåt. Lägsta nivån på vinkvaliteten har höjts fantastiskt.

– Det finns enkla och ointressanta viner i dagens Sverige, men inga usla.

Vad är du hittills mest stolt över?

– Jag skrev min första bok "Rött, vitt, rosé" 2002, och den prisades senare som världens bästa nybörjarbok om vin. Och det var stort. 

– Sedan kommer jag aldrig glömma när jag satt i Champagne i Frankrike och delade en flaska champagne från 1921 med min vän Christian Polroger.

KOLLA IN HÅKANS BLOGG HÄR!

Vad är din vinfilosofi?

– Att varje vin har sitt tillfälle. Äter man enkelt, som hamburgare eller pannbiff, dricker man enklare vin och tvärtom. Och så är relationen mellan kvalitet och pris väldigt viktig. Man ska få vad man betalar för.

Så, vad är ett bra vin enligt dig?

– För det första ska vinet berätta vart det kommer ifrån: Land och druva. Och sen ska det vara balanserat och finnas en harmoni mellan syran och fyllighet. Det får inte vara surt och inte kladdigt.

Hur upplever du kunskapen kring vin i Sverige generellt?

– Det finns siffror som visar att sju av tio svenskar väljer sitt vin med omsorg. Men tänker efter och har en tanke bakom sitt val. Och det speglar en hög nivå vad gäller kunskap. Plus att svenskar har en hög acceptans för nyheter, vilket är väldigt roligt.

Vad är din ambition med bloggen?

– Den går mycket hand i hand med arbetet som sker på Allt om vin: Jag vill hjälpa folk att hitta det bästa vinet som ger dem valuta för pengarna. Men där kommer också finnas personliga berättelser om resor, möten och samtal. Och så recept, med förslag på passande vin till.

Vad kan man vänta sig som besökare?

– Handfasta råd om bra viner, bra recept på lättlagad och god mat – med tips om ett passande vin till. Mycket hands on, inte massa filosofi eller svammel.

Avslutningsvis, varför ska man läsa din blogg?

– För att få impulser. Ett vanligt misstag som många gärna gör är att de fastnar i gamla vanor. Och det är dumt för det finns så mycket spännande och goda viner att prova. På bloggen får läsaren förslag på olika viner, och vilken mat som passar bra till.