Vinet är grumligt - går det att dricka ändå?

Vissa viner är lite grumliga, men går de att dricka i alla fall? Ställ din fråga om vin du också, mejla alltomvin@expressen.se.

Foto: Adobe Stock

Vissa viner är lite grumliga, men går de att dricka i alla fall? Ställ din fråga om vin du också, mejla alltomvin@expressen.se.

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre?

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Andra har också läst

Vissa viner är grumliga - bör de lämnas tillbaka till Systembolaget? 

Hej! Jag har märkt att vissa viner som jag köpt är grumliga, inte helt klara i färgen Är det ett dåligt tecken, borde jag lämna tillbaka vinet? Har inte märkt att smaken skulle vara dålig. Vänligen, Bosse. 

 

LÄS OCKSÅ: Märks skillnad i alkoholhalt på smaken? 

 

Vinskribenten Gunilla Hultgren Karell svarar: 

Hej Bosse! Det kan finnas flera förklaringar till varför ett vin är grumligt men det troligaste är att vinet är ofiltrerat. En del vinmakare väljer att inte klara eller filtrera vinet innan buteljering. Det förekommer i båda vita och röda viner. Det är alltså inte en defekt utan ett medvetet val. I mogna röda viner kan det finnas mognadsfällning, som ser ut som grumliga flagor, oftast samlade på flaskans botten. Då kan det vara läge att dekantera vinet, att försiktigt hälla över vinet på en karaff. Vänliga hälsningar, Gunilla.

 

LÄS OCKSÅ: 5 vanliga misstag som förstör vinet  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer