Vin till råa grönsaker - passar det ihop?

Ett glas rött till den råa tomaten? Inte så kul, men piffa till grönsakerna med nötter, olivolja så blir det en brygga mellan smakerna.

Foto: Adobe Stock

1 av 2: Ett glas rött till den råa tomaten? Inte så kul, men piffa till grönsakerna med nötter, olivolja så blir det en brygga mellan smakerna.

Med lite olja till grönsakerna ökar chansen för en godare vinupplevelse, tipsar Allt om Vins Gunilla Hultgren Karell.

2 av 2: Med lite olja till grönsakerna ökar chansen för en godare vinupplevelse, tipsar Allt om Vins Gunilla Hultgren Karell.

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Ställ dina frågor om vin till Allt om Vins vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Andra har också läst

Hur får jag vinet att passa till grönsakerna? 

Hejsan Gunilla. Nu på sommaren blir det ofta så att jag serverar råa grönsaker men jag har nu läst att det inte är bra tillsammans med vin. Stämmer det? På vilket sätt skulle det inte vara bra?  Nyfiken läsare. 

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om vinets fiender - och så kan du underlätta. 

Foto: MIKAEL SJÖBERG

Allt om Vins vinskribent och vinprovare Gunilla Hultgren Karell.

Vinskribenten Gunilla Hultgren Karell svarar: 

Hej! Det stämmer till en viss del att råa grönsaker, som till exempel tomater, beska salladssorter, grön paprika i kombination med ett vin kan locka fram lite beska, bittra toner i vinet, särskilt i rött vin som har mer eller mindre sträv garvsyra. Men det är ju rätt sällan man äter en rå tomat och tar en klunk vin. Oftast har man tillsatt någon olja eller dressing till grönsakerna, kanske lite salt, någon ost, rostade nötter eller något annat med viss fetma och/eller sälta. Det blir en brygga till vinet och gör att man inte upplever de eventuellt beska tonerna på samma sätt.  Vänliga hälsningar, Gunilla 

LÄS OCKSÅ: Vilka flaskor ska jag välja till bubbelprovningen - Gunilla svarar 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!