Vill lagra rödvin ett par år - vad ska jag satsa på?

Allt fler blir nyfikna på att lagra vin i till exempel matkällaren. Gunilla Hultgren Karell tipsar om röda viner som passar fint.

Foto: Ina Peters / © Ina Peters

Allt fler blir nyfikna på att lagra vin i till exempel matkällaren. Gunilla Hultgren Karell tipsar om röda viner som passar fint.

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre?

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Andra har också läst

Hej! Jag tänkte lägga några flaskor på lagring i min matkällare för att dricka inom en inte alltför lång framtid, ett par år ungefär. Har du tips på vad jag skulle kunna köpa och lägga där? Jag gillar rödvin men det får inte vara tokdyrt. Hälsningar Nina

LÄS OCKSÅ: Hur väljer jag rött vin till grillad fisk? Gunilla Hultgren Karell svarar.  

Foto: Mikael Sjöberg

Allt om Vins vinprovare och vinskribent Gunilla Hultgren Karell besvarar regelbundet läsarnas frågor.

Vinskribenten Gunilla Hultgren Karell svarar: 

Hej Nina! Det låter som en kul idé att lägga undan några flaskor för framtiden. En matkällare är ofta ett bra ställe att lagra vin i, mörkt och med en jämn och ganska låg temperatur. De rödviner som håller och utvecklas med lagring bör ha tydliga frukt- och garvsyror. Viner som är lite sträva som unga men med ålder rundas av och blir mer harmoniska. Rödviner från från Rhônedalen har blivit mycket populära och flera av dem blir ännu bättre med åren. Vissa kostar en hel del, men titta efter viner från exempelvis St Joseph, Crozes-Hermitage, Gigondas och Châteauneuf-du-Pape. De är överkomliga i pris och mycket trevliga att ha på lut i källaren. Vänliga hälsningar Gunilla

LÄS OCKSÅ: Så lagrar du ditt vin hemma - expertens tips  

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer