Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Risotto är en mycket vinvänlig rätt”, säger experten.”Risotto är en mycket vinvänlig rätt”, säger experten.”Risotto är en mycket vinvänlig rätt”, säger experten.
1 AV 2
Vinexperten Andreas Grube tipsar om hur du kan kombinera mat och vin
2 AV 2
”Risotto är en mycket vinvänlig rätt”, säger experten.
Foto: Adobe Stock

Vilket vin ska jag dricka till en risotto – rött eller vitt?

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre? 

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Vilket vin ska jag dricka till en risotto?

Hej!

Jag ska laga en risotto efter konstens alla regler där bland annat vitt vin ingår bland ingredienserna. Vad anser du, ska jag då även servera ett vitt vin till? Eller passar rödvin bättre? Det är alltså en risotto som består av ris, lök, buljong, vitt vin, smör och parmesan.

Rådvill 

Gunilla Hultgren KarellGunilla Hultgren KarellGunilla Hultgren Karell
Gunilla Hultgren Karell

Vinexpert Gunilla Hultgren Karell svarar:

Hej Rådvill!

Till din risotto – som får det att vattnas i munnen på mig – tycker jag att det passar med både vitt och rött. Rätten är ju i sig ganska mustig och krämig med sälta från buljong, smör och ost och då brukar ett vitt, fylligt vin med lätt fatkryddiga toner passa mycket bra till. Men det är även gott med ett ungt, fruktigt rödvin med markerade syror, gärna av druvan nebbiolo. Vinets syror rundas av på ett angenämt sätt tillsammans med risottons krämiga smak. Så välj det vin som du själv gillar bäst och känner för, risotto är en mycket vinvänlig rätt.    

Vänliga hälsningar,

Gunilla 

 

MEJLA DIN FRÅGA TILL: alltomvin@expressen.se