Foto: Adobe Stock

Vilket naturvin ska jag köpa på Systembolaget?

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre? 

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Vilket naturvin ska jag köpa på Systembolaget?

Hejsan!

En födelsedag ska snart firas med vinintresserade vuxna barn, som gillar naturviner. Jag känner mig vilsen och vet inte riktigt vad och hur jag ska välja men jag skulle ändå vilja överraska dem. Jag ska bjuda på en helgrillad kyckling med citron och timjan. Har du något tips på vin? Prisklass max 150 kronor och gärna i det vanliga utbudet.

Tack för svar!

Anita

Gunilla Hultgren Karell

Vinexperten Gunilla Hultgren Karell svarar:

Hej Anita!

Systembolaget säljer en del så kallade naturviner. En typ av vin som jag tror skulle passa kycklingen och som ofta går under benämningen naturvin är så kallat orangevin. Det är ett vitt vin där druvskalen fått ligga kvar längre tid än normalt i musten och ger vinet en liten strävhet och en färg som drar år orange. Rkatsiteli Qvevri 2018, nr 2195, 128 kr är ett sådant vin. Det kommer från Georgien och har jästs i amforor av lera. Smakrikt med toner av torkad frukt, nötter och med en angenäm strävhet. 

Vänliga hälsningar,

Gunilla 

MEJLA DIN FRÅGA TILL: alltomvin@expressen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!