Eiswein är mycket sött vin från Tyskland. Här får en av våra läsare svar från Gunilla Hultgren Karell om hur detta vin blir som allra godast.
Eiswein är mycket sött vin från Tyskland. Här får en av våra läsare svar från Gunilla Hultgren Karell om hur detta vin blir som allra godast. Foto: Adobe Stock/Mikael Sjöberg

Vilken mat passar bäst till flaskan med sött Eiswein?

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre? 

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Jag köpte Eiswein i Tyskland - vad passar bäst att äta till?

Hej Gunilla! För några år sedan på resa i Tyskland, köpte vi en flaska Eiswein. Jag vill minnas att priset var högt. Nu undrar jag vad man ska äta till? Eller ska man bara dricka vinet som det är? Och vilken temperatur tycker du blir bäst att ha på vinet? Tacksam för svar! Lennart. 

Vinskribenten Gunilla Hultgren Karell svarar: 

Hej Lennart! Som namnet antyder är detta ett vin som görs av druvor som fått frysa innan de skördas. Musten blir mycket söt och extrakrik. Det handlar alltså om ett simmigt sött vin men som ofta balanseras av en fräsch fruktsyra. Själva proceduren är omständig, kräver tur och skicklighet för att allt ska stämma vid skörd och tillverkning och det är därför vinerna betingar ett högst pris. Servera vinet väl kylt, cirka 8-10°C, det är gott att njuta utan någonting till men är också ljuvligt till exempelvis en citrontarte eller så bryter man av sötman och serverar en salt grönmögelost till. Vänliga hälsningar Gunilla

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!