Rosa prosecco, hur får den egentligen sin färg?
Rosa prosecco, hur får den egentligen sin färg? Foto: Klaus Eppele / Adobe Stock

Varifrån kommer egentligen färgen i rosa prosecco?

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre?

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Gunilla Hultgren Karell

Varifrån kommer egentligen färgen i rosa prosecco? 

Hej!

Jag har på senare tid upptäckt att det finns rosa prosecco och köper hellre den än vanlig prosecco. Hur får den sin rosa färg? 

Titti 

Gunilla Hultgren Karell

Vinexpert Gunilla Hultgren Karell svarar:

Hej Titti!

Det är inte så konstigt att du just hittat roséprosecco för den varugruppen har inte funnits så länge på marknaden. Roséprosecco är en relativt ny produkt och blev efter en lagändring under hösten 2020 tillåten att produceras inom samma område som vanlig vit prosecco, dvs Veneto i norra Italien. Grunden till all prosecco är den gröna druvan glera men för att kunna färga musten rosa krävs även en blå druva och enligt lagen får man tillsätta max 15 procent av druvan pinot noir som med färgämnen i skalen gör musten svagt rosa. 

Vänliga hälsningar,

Gunilla

MEJLA DIN FRÅGA TILL: alltomvin@expressen.se

Aktuellt just nu