EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Varför skriver ni inte ut sockerhalten i vintipsen?

Systembolaget skriver ut sockerhalten i vinet. Varför gör inte alltid vinexperterna det, undrar en läsare.

Foto: Shutterstock

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre? 

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår Vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Andra har också läst

Varför skriver du inte ut sockerhalten i vintipsen?

Hej! Jag har mer och mer börjat kolla sockerhalten i rödviner, som jag köper. Systembolaget anger ju numera det på sin hemsida och det tycker jag är utmärkt. 

Nu efterlyser jag att även du i dina vintips här skriver ut sockerhalten. Är det möjligt? Med vänliga hälsningar, Ann i Stockholm

LÄS OCKSÅ: Så mycket socker innehåller ditt vin

Viner med höga sockerhalter blir klumpiga, säger Gunilla Hultren Karell.

Vinexpert Gunilla Hultgren Karell svarar:

Hej Ann! Många är uppmärksamma på att rödvin generellt inte bör innehålla mer socker än runt 3 till 4 gram per liter. Rödvin med högre sockerhalt, ibland ser man riktiga skräckexempel med mer än 10 gram per liter, blir ofta obalanserade och framstår som klumpiga och jolmiga.  

Av den anledningen rekommenderar jag sällan rödviner med högre sockerhalt och skulle jag göra något undantag, så skriver jag i så fall ut sockerhalten. Vänliga hälsningar, Gunilla

MEJLA DIN FRÅGA TILL: alltomvin@expressen.se